Schab pieczony z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

397 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

5 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon i przerostów tłuszczu.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Ząbki czosnku pokrój w plastry. Małym nożykiem, o prostym ostrzu, zrób w mięsie nacięcia. Włóż w nie czosnek. Schab faszeruj czosnkiem w równych odstępach dookoła całego kawałka.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Mięso oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr i posmaruj musztardą. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Mięso odstaw na noc pod przykryciem do lodówki.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni na Ramie Smaż jak szef kuchni, ze wszystkich stron na żółty kolor.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 4

Krok 5

Schab zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut. Tak przygotowany schab będzie soczysty w środku.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak upieczony schab można podawać zarówno na gorąco, jako pieczeń lub jako wędlinę.

56

Opinie o przepisie

  • Sylwia Thomas

    Sylwia Thomas

    po wyglądzie i zapachu danie wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika  Misztal

    Monika Misztal

    pyszny i soczysty :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Senczkowska

    Sylwia Senczkowska

    Pychotka...))) polecam osobiscie schab duszony z warzywami przewaga marchewki;)i czosneczek i Smacznego)));)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska

    A mnie skrzydełka...pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska

    Ja też robię zrazy ze schabu...pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Jurasz

    Jan Jurasz

    Za duzo holesterolu wole rolade.............

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska

    mniam...pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zagrodnik

    Jerzy Zagrodnik

    Głodomorki. =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Mila

    Lech Mila

    Mam propozycję na granicy wywiesmy wieposzowine i muslim nie przejdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szreder

    Ewa Szreder

    Ostatnio robiłam zrazy ze schabowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska

    Bardziej soczyste mięsko po upieczeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dalecka

    Anna Dalecka

    karkóweczka o niebo lepsza niż schab

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Marciniak

    Halina Marciniak

    A ja przechodzè na jajka.6sztuk dziennie przez tydzień-moźe dam radę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Wilkiel

    Józef Wilkiel

    Schab jest dobry ale ją wolę boczek albo żeberka że słoniną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Zembrzycka

    Wiesława Zembrzycka

    Ja podobnie robiłam szynkę, ale schab też zrobię. ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysława Cyganek

    Mieczysława Cyganek

    Dobranoc wszystkim życzę spokojnych snów... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodek Flisiak

    Włodek Flisiak

    Taki z sosinem, przepraszam, z sosikiem gorącym...mniam, mniam !...:)...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Dunst

    Stefan Dunst

    smakowity

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Korendo

    Marzena Korendo

    bardzo lubię oglą dać i czytać przepisy kulinarne -to jednak "sztuka" -a ja jestem antytalent....Z kosztowaniem nie mam problemu....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Krzemionka

    Wiesława Krzemionka

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Boguś

    Zbigniew Boguś

    Ok tylko bez czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek

    Super smakowita sprawa. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Czulak

    Wanda Czulak

    Oj taki schabik byłby b. dobry....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Golis

    Alicja Golis

    Wygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Nowowiejska

    Bożena Nowowiejska

    K

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  litwinczuk

    Grażyna litwinczuk

    super danie bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  litwinczuk

    Grażyna litwinczuk

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Witczak

    Zbigniew Witczak

    A ja schabowy kartofelki pieczone i rosolek z kaczki francuskiej o zapomnialem o zwyklej surowce z kiszonej kapuchy co proste najsmaczniejsze i tyle:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Grzanka

    Romualda Grzanka

    A ja jeszcze nadzieję śliwkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska

    Czas na kawkę I deser

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony z czosnkiem Schab pieczony z czosnkiem

Schab pieczony z czosnkiem to pyszna propozycja dania na niedzielny lub świąteczny obiad. Schab jest mięsem łatwym w przyrządzeniu, nie wymaga wielu przygotowań, a gotowa pieczeń jest soczysta i krucha. Dodatek czosnku świetnie wpływa na smak – pieczone ząbki tego warzywa tracą nieco swoją wyrazistość i zyskują delikatną słodycz. Żeby mięso było jeszcze lepsze, natrzyj je starannie przyprawą oraz musztardą Dijon (albo inną pikantną) i odłóż do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Przed upieczeniem podsmaż je dokładnie ze wszystkich stron – dzięki temu soki zostaną zamknięte wewnątrz schabu. W pieczeniu mięsa bardzo pomocny będzie termometr spożywczy. Dobrze też jest zawinąć je w folię aluminiową – dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia. Schab przygotowany w ten sposób polej przed podaniem jasnym sosem pieczeniowym. Serwuj z kaszą gryczaną, ziemniakami, burakami albo surówką z białej kapusty. Upiecz schab z czosnkiem według naszego sprawdzonego przepisu. Życzymy smacznego!