Schab pieczony z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

400 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

533 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 opakowanie

5 sztuk

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon i przerostów tłuszczu.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Ząbki czosnku pokrój w plastry. Małym nożykiem, o prostym ostrzu, zrób w mięsie nacięcia. Włóż w nie czosnek. Schab faszeruj czosnkiem w równych odstępach dookoła całego kawałka.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Mięso oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr i posmaruj musztardą. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Mięso odstaw na noc pod przykryciem do lodówki.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni na Ramie Smaż jak szef kuchni, ze wszystkich stron na żółty kolor.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 4

Krok 5

Schab zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut. Tak przygotowany schab będzie soczysty w środku.

Schab pieczony z czosnkiem  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak upieczony schab można podawać zarówno na gorąco, jako pieczeń lub jako wędlinę.

56

Opinie o przepisie

  • Sylwia Thomas

    Sylwia Thomas , 26.03.2016

    po wyglądzie i zapachu danie wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika  Misztal

    Monika Misztal , 14.02.2016

    pyszny i soczysty :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Senczkowska

    Sylwia Senczkowska , 31.01.2016

    Pychotka...))) polecam osobiscie schab duszony z warzywami przewaga marchewki;)i czosneczek i Smacznego)));)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska , 31.01.2016

    A mnie skrzydełka...pyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska , 31.01.2016

    Ja też robię zrazy ze schabu...pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Jurasz

    Jan Jurasz , 31.01.2016

    Za duzo holesterolu wole rolade.............

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Borkowska

    Halina Borkowska , 31.01.2016

    mniam...pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zagrodnik

    Jerzy Zagrodnik , 31.01.2016

    Głodomorki. =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Mila

    Lech Mila , 31.01.2016

    Mam propozycję na granicy wywiesmy wieposzowine i muslim nie przejdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szreder

    Ewa Szreder , 31.01.2016

    Ostatnio robiłam zrazy ze schabowego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska , 31.01.2016

    Bardziej soczyste mięsko po upieczeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dalecka

    Anna Dalecka , 31.01.2016

    karkóweczka o niebo lepsza niż schab

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Marciniak

    Halina Marciniak , 31.01.2016

    A ja przechodzè na jajka.6sztuk dziennie przez tydzień-moźe dam radę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Wilkiel

    Józef Wilkiel , 31.01.2016

    Schab jest dobry ale ją wolę boczek albo żeberka że słoniną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Zembrzycka

    Wiesława Zembrzycka , 31.01.2016

    Ja podobnie robiłam szynkę, ale schab też zrobię. ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysława Cyganek

    Mieczysława Cyganek , 31.01.2016

    Dobranoc wszystkim życzę spokojnych snów... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodek Flisiak

    Włodek Flisiak , 31.01.2016

    Taki z sosinem, przepraszam, z sosikiem gorącym...mniam, mniam !...:)...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Dunst

    Stefan Dunst , 31.01.2016

    smakowity

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Korendo

    Marzena Korendo , 31.01.2016

    bardzo lubię oglą dać i czytać przepisy kulinarne -to jednak "sztuka" -a ja jestem antytalent....Z kosztowaniem nie mam problemu....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Krzemionka

    Wiesława Krzemionka , 31.01.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Boguś

    Zbigniew Boguś , 31.01.2016

    Ok tylko bez czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek , 31.01.2016

    Super smakowita sprawa. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Czulak

    Wanda Czulak , 31.01.2016

    Oj taki schabik byłby b. dobry....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Golis

    Alicja Golis , 31.01.2016

    Wygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Nowowiejska

    Bożena Nowowiejska , 31.01.2016

    K

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  litwinczuk

    Grażyna litwinczuk , 31.01.2016

    super danie bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  litwinczuk

    Grażyna litwinczuk , 31.01.2016

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Witczak

    Zbigniew Witczak , 31.01.2016

    A ja schabowy kartofelki pieczone i rosolek z kaczki francuskiej o zapomnialem o zwyklej surowce z kiszonej kapuchy co proste najsmaczniejsze i tyle:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romualda Grzanka

    Romualda Grzanka , 31.01.2016

    A ja jeszcze nadzieję śliwkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska , 31.01.2016

    Czas na kawkę I deser

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony z czosnkiem Schab pieczony z czosnkiem

Schab pieczony z czosnkiem to pyszna propozycja dania na niedzielny lub świąteczny obiad. Schab jest mięsem łatwym w przyrządzeniu, nie wymaga wielu przygotowań, a gotowa pieczeń jest soczysta i krucha. Dodatek czosnku świetnie wpływa na smak – pieczone ząbki tego warzywa tracą nieco swoją wyrazistość i zyskują delikatną słodycz. Żeby mięso było jeszcze lepsze, natrzyj je starannie przyprawą oraz musztardą Dijon (albo inną pikantną) i odłóż do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Przed upieczeniem podsmaż je dokładnie ze wszystkich stron – dzięki temu soki zostaną zamknięte wewnątrz schabu. W pieczeniu mięsa bardzo pomocny będzie termometr spożywczy. Dobrze też jest zawinąć je w folię aluminiową – dzięki temu nie wyschnie podczas pieczenia. Schab przygotowany w ten sposób polej przed podaniem jasnym sosem pieczeniowym. Serwuj z kaszą gryczaną, ziemniakami, burakami albo surówką z białej kapusty. Upiecz schab z czosnkiem według naszego sprawdzonego przepisu. Życzymy smacznego!