Sernik z bezą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 dekagramów

15 dekagramów

2 sztuki

1 łyżka

30 dekagramów

masa serowa:

1 kilogram

20 dekagramów

2 sztuki

4 sztuki

0.75 litra

2 łyżki

2 opakowania

20 dekagramów

beza:

4 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę wymieszać z Kasią.

Krok 2

Dodać cukier puder, jajka i proszek do pieczenia.

Krok 3

Szybko zagnieść ciasto, wylepić dużą blachę.

Krok 4

Masa: Twaróg utrzeć z Kasią, stopić i ostudzić.

Krok 5

Jajka oraz żółtka utrzeć z cukrem.

Krok 6

Dodać sok z cytryny, mleko wymieszać z budyniem.

Krok 7

Twaróg, stopioną Kasię wymieszać.

Krok 8

Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać.

Krok 9

Białka ubić z cukrem, bezę wyłożyć na ciasto.

Krok 10

Piec jeszcze ok. 10 min. w takiej samej temp.

Krok 11

Gotowe ciasto ostudzić i pokroić. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z beząSernik z bezą

Lubisz serniki i wciąż szukasz na nie nowych przepisów? Wypróbuj apetyczny wariant z bezą na kruchym cieście – to wypiek, który sprawdzi się na wiele okazji. Najpierw przygotuj spód z mąki, dobrze schłodzonej kostki do pieczenia, jajek oraz cukru. Zagnieć składniki dość szybko i wyłóż ciastem dużą blachę. Twaróg (najlepiej tłusty albo półtłusty) wymieszaj z roztopioną i przestudzoną kostką do pieczenia, a następnie z pozostałymi składnikami. Dodaj także budyń waniliowy, który nie tylko polepszy smak sernika, ale też sprawi, że masa będzie bardziej zwarta i zyska lepszą konsystencję. Dopraw ją sokiem z cytryny – możesz też zetrzeć jej skórkę oraz dodać rodzynki. Wyłóż ser na ciasto i upiecz je, pod koniec pieczenia pokrywając wierzch sernika pianą z białek. Sernik z bezą doskonale smakuje podany z ciepłym musem malinowym albo ze świeżymi owocami, na przykład truskawkami lub borówkami. Upiecz go przy najbliższej okazji i znajdź własny sposób na jego podanie. Życzymy samych udanych wypieków!