Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

517 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

300 gramów

0.5 sztuki

100 mililitrów

4 łyżki

50 mililitrów

10 gramów

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

0.5 sztuki

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paseczki, zamarynuj w sosie sojowym. Oprósz dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.

Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny  - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny  - Krok 2

Krok 3

Na gorącym tłuszczu podsmaż wieprzowinę. Smaż ją chwilę po jednej i po drugiej stronie. Następnie przełóż na bok.

Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny  - Krok 3

Krok 4

Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę pokrojoną w grubą kostkę (ok. 2 x 2 cm).

Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny  - Krok 4

Krok 5

Do podsmażonych warzyw dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, wlej sok z puszki, dodaj ketchup, ocet, imbir oraz posiekaną papryczkę chilli. Całość zagotuj, zaciągnij pozostałą mąką ziemniaczaną rozmieszaną w szklance wody, dodaj mięso i wcześniej namoczone, posiekane grzyby.

Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny  - Krok 5

Krok 6

Całość gotuj około 5 minut. Potrawę podawaj na ryżu posypaną po wierzchu szczypiorem oraz pokruszonymi orzechami.

Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Groszek cukrowy z powodzeniem zastąpisz np. selerem naciowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny Słodko-kwaśne stir-fry z wieprzowiny

Stir-fry w polskim tłumaczeniu oznacza szybkie smażenie lub smażenie w ruchu. Nazwa pochodzi z języka chińskiego tak jak przepis na danie, które zazwyczaj przygotowywane jest z kurczakiem. Z wieprzowiną smakuje jednak równie dobrze. Stir-fry to idealny sposób na przygotowanie szybkiego i pożywnego obiadu. Pokrojone w paski mięso wołowe zamarynuj w sosie sojowym - składniku charakterystycznym dla chińskich dań. Podsmaż mięso i warzywa na maśle, a następnie dodaj puszkę pokrojonego ananasa, razem z sokiem. Słodycz połączona z mięsem i warzywami to niezapomniany smak. Do potrawy dodaj jeszcze trochę przypraw, żeby zrównoważyć owocowe dodatki. Podawaj na ryżu i obowiązkowo posyp całość orzechami, które podkreślą słodko-kwaśny smak. Z takim daniem przeniesiesz się prosto do Chin i to zaledwie w pół godziny!