Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

19 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 plastry

7 sztuk

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.25 sztuki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj rybę i osusz, następnie pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny. Do gotowej marynaty włóż kawałki łososia, oprósz świeżo mielonym kolorowym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rybę marynuj przez ok. 1 godzinę w lodówce.

Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - Krok 1

Krok 2

Ananasa pokrój w większe kawałki i nadziewaj naprzemiennie z łososiem na szpatułki do szaszłyków. Szaszłyki usmaż na patelni grillowej.

Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, obierz, przekrój na połówki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym, posyp tymiankiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do uzyskania złotego koloru. Upieczone ziemniaczki wymieszaj z 1 łyżeczką Flory ProActiv.

Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - Krok 3

Krok 4

Brokuły ugotuj al dente na parze. Okraś 1 łyżeczką Flory ProActiv.

Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, jodu, witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy D,  niacyny, witaminy z grupy B: B1, B6, B12, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z łososia i ananasa, pieczone ziemniaczki z tymiankiem, brokuły  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej