Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
łatwe
579 osób zapisało

Składniki
24 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj oliwę (2 łyżki) oraz ketchup (2 łyżki), wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.

Krok 2
Ananasa oraz paprykę pokrój w cząstki ok. 3 cm x 3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr, ketchup (2 łyżki) oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki.

Krok 3
Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z obu stron. Gotowe danie podawaj z przygotowaną salsą oraz chrupiącymi grzankami z grilla.


Dobra rada:
Aby drewniane patyki nie paliły się na grillu warto namoczyć je wcześniej w wodzie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni odrobinę egzotycznych smaków, przygotuj grillowane szaszłyki z ananasem i krewetkami. To łączące w sobie słodkie owoce oraz pikantną marynatę danie jest nie tylko pyszne, ale także dzięki swoim kolorom atrakcyjnie prezentuje się na stole. Zacznij od przygotowania sosu, który następnie odstaw na chwilę do lodówki. Wymieszaj drobno pokrojone pomidory i cebulę. Odpowiedniego aromatu nada mieszance posiekany czosnek oraz świeża kolendra, którą także warto pokroić przed dodaniem, dzięki czemu uzyska intensywniejszy smak. Z czosnkiem oraz oliwą dobrze skomponują się kapary. W osobnej miseczce wymieszaj pokrojony w kostkę ananas, paprykę oraz krewetki. Całość polej sokiem z cytryny, oliwą i odrobiną ketchupu. Tak przygotowane kawałki nabij na patyczki i smaż na grillu. Wystarczy kilka minut grillowania z każdej strony i szaszłyki będą gotowe do jedzenia. Podawaj je z przygotowanym wcześniej sosem i ciesz się kolorowym wyglądem oraz soczystym smakiem potrawy!