
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
400 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
50 gramów
2 sztuki
4 łyżki
0.5 sztuki
4 łyżki
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj, oczyść i pokrój w plastry. Następnie oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę, cukinię w drobne paski, a czosnek posiekaj.

Krok 3
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.

Krok 4
Rozgrzej oliwę na patelni, połóż na niej polędwiczki.

Krok 5
Do smażącego się mięsa dodaj czosnek i boczek, a po chwili cukinię. Smaż całość przez kilka minut.

Krok 6
Makaron odcedź i dodaj do smażonego mięsa. Całość posyp posiekaną kolendrą i orzeszkami piniowymi. Podawaj posypane parmezanem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z polędwiczkami
Tagliatelle to jeden z najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów – świetnie nadaje się do sosów, które mają duże kawałki mięsa, gdyż stosunkowo szeroka powierzchnia wstążek doskonale się z nimi łączy – a sos z nich nie spływa. W tym daniu tagliatelle ugotowane oczywiście al dente, czyli tak, by nie było rozgotowane, połączyliśmy z polędwiczkami wieprzowymi, wędzonym boczkiem i cukinią.
Dla kogo?
Potrzebujesz sprawdzonego pomysłu na zestawienie makaronu z polędwiczką? Możesz zakończyć swoje poszukiwania, bowiem tagliatelle z polędwiczką wieprzową to wyśmienite danie z warzywnym akcentem. Jednocześnie przekonasz każdego niedowiarka, że wieprzowina może być naprawdę delikatnym kąskiem.
Na jaką okazję?
Na zrobienie makaronu z polędwiczką i cukinią możesz pozwolić sobie w dowolny dzień tygodnia – w kuchni spędzisz zaledwie 40 minut. Jednocześnie potrawa pasuje do romantycznej kolacji, kiedy chcesz zafundować bliskiej osobie wyśmienitą ucztę.
Czy wiesz, że?
Gotując dania takie jak polędwiczki z makaronem tagliatelle, pamiętaj, że smak zależy od tłuszczu, jakiego użyjesz. Polędwiczki usmaż więc na oleju lub dobrej oliwie. Dodatkowo gotowy makaron z polędwiczką wieprzową skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nie lubi, gdy jest podgrzana, ale na zimno ma wyśmienity aromat.
Dla urozmaicenia:
Tagliatelle z polędwiczką wieprzową do smaku doprawiliśmy czosnkiem, parmezanem i orzeszkami piniowymi – jeśli nimi nie dysponujesz, zastąp je orzechami ziemnymi lub prażonymi pestkami słonecznika, które również kapitalnie sprawdzą się w makaronie z polędwiczką wieprzową i będą podczas jedzenia przyjemnie chrupać.



































