Tort truskawkowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

71

569 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

701 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 opakowania

0.5 szklanki

2 sztuki

0.33 szklanki

1.2 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

krem:

600 mililitrów

1 szklanka

400 gramów

4 łyżeczki

0.66 szklanki

25 mililitrów

dekoracja:

1

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawaj po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.

Tort truskawkowy - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz w 180 st.C około 30 minut.

Tort truskawkowy - Krok 2

Krok 3

Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i zostaw do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekrój na dwa blaty.

Tort truskawkowy - Krok 3

Krok 4

200 mililitrów śmietany 30% ubij z połową cukru pudru. Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie podgrzej aby się rozpuściła. Żelatynę najpierw wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.

Tort truskawkowy - Krok 4

Krok 5

Dolny blat ciasta włóż ponownie do tortownicy i skrop połową ponczu. Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Całość polej resztą ponczu i odstaw do lodówki by krem stężał.

Tort truskawkowy - Krok 5

Krok 6

Tort wyjmij z tortownicy. 400 mililitrów schłodzonej śmietany 30% ubij z resztą cukru pudru na krem i posmaruj nią boki i wierzch tortu. Pozostały krem włóż do szprycy. Tort udekoruj truskawkami, posypką i rozetkami kremu.

Tort truskawkowy - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Wieslawa Swiderska

    Wieslawa Swiderska, 16.06.2016

    Na bitą śmietanę nie kupujecie firmy bacoma bo bije się jak mleko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jarco

    Joanna Jarco, 03.06.2016

    bardzo ładny tort lecz musze sie spytac czy masa sie wysuszy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzanna Bohdanowicz

    Marzanna Bohdanowicz, 03.05.2016

    musicie sprobowac

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej