Tort truskawkowy z bitą śmietaną

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1540

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

0.75 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

bita śmietana:

1 litr

4 opakowania

0.75 szklanki

dodatkowo:

300 gramów

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (UŻYĆ WYSOKIEGO NACZYNIA, BO SZYBKO ROŚNIE).

Krok 2

Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąki. Piec w temp. 180 st. C ok. 25- 30 min. (jeśli chcemy ciemny biszkopt dodajemy 2 łyżki kakao).

Krok 3

BITA ŚMIETANA: Wszystkie składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować 5 min.

Krok 4

200 g truskawek pokroić w kosteczkę i wymieszać z 1/4 śmietany. Biszkopt jak będzie już zimny przekroić na 3 części (zawsze każdą część biszkoptu nasączamy najlepiej herbatą owocową gorzką).

Krok 5

1 krążek biszkoptu nasączamy, cienko smarujemy dżemem, na to samą bitą śmietaną przykrywamy drugim biszkoptem - nasączamy i smarujemy bita śmietaną wymieszaną z truskawkami, przykrywamy 3 biszkoptem lekko docisnąć!

Krok 6

Nasączyć i posmarować bitą śmietaną górę tortu i boki na końcu udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej