Tort urodzinowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

21 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

24 dekagramy

30 dekagramów

4 łyżki

krem:

6 sztuk

3 opakowania

24 dekagramy

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: jajka wybijamy do garnka, dodajemy cukier, wrzącą wodę, garnek wkładamy do większego garnka z wodą. Składniki ubijamy mikserem podgrzewając.

Krok 2

Ubijamy do momentu utworzenia się gęstej masy przypominającej "kogel mogel". Masę studzimy powoli miksując, potem dodajemy przesianą mąkę, mieszając ostrożnie "rózgą" lub trzepaczką. Wykładamy na tortownicę o śr. ok. 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Krem: jajka z cukrem ubijamy wg sposobu j/w, ale bez dodatku wody. Dobrze studzimy i powoli dodajemy do miękkiego masła. Ubijamy mikserem.

Krok 4

Rada: gdyby krem się "zważył", do czystego naczynia wkładamy miękkie masło (np.10 dag) i powoli dodajemy "zważoną" masę. Na pewno się uratuje.

Krok 5

Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części. Smarujemy kremem każdą warstwę.

Krok 6

Do jednej części kremu dodajemy 2 łyżki kakao i smarujemy nią wierzch tortu. Przybranie wg uznania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort urodzinowyTort urodzinowy

Jeśli zbliżają się urodziny kogoś z Twoich bliskich, zrób mu niespodziankę i przygotuj tort urodzinowy. Podstawą każdego tortu jest najczęściej biszkopt, który przygotujesz na bazie mąki, jajek, cukru i wrzącej wody. Wystudzone ciasto należy przeciąć na dwie lub trzy części, a kremem posmarować równomiernie każdą warstwę. Aby tort był nie tylko smaczny, ale również efektownie wyglądał, udekoruj jego wierzch: kwiatami (świeżymi jadalnymi lub gotowymi z cukru, czekolady czy marcepanu), owocami (malinami, jagodami, morelami lub pestkami granatu), orzechami, migdałami czy rodzynkami. Możesz także wykorzystać malutkie bezy, drobne ciasteczka i tartą czekoladę, a także otartą skórką z cytryny i pomarańczy. Czekoladowy, orzechowy, z makiem, z owocami, z galaretką – to jaki tort przygotujesz zależy wyłącznie od Ciebie. Pamiętaj, że możesz go podawać nie tylko na urodziny, ale również na inne okazje: imieniny, chrzciny, rocznice czy komunie. Zrób bliskiej osobie niespodziankę w postaci tortu według naszego przepisu!