Tort z wisienką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

116

376 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

50 gramów

100 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

5 sztuk

krem:

250 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżka

300 gramów

1 opakowanie

polewa:

25 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodając po 1 żółtka. Czekoladę rozpuść na parze i dodaj utartej masy. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tort z wisienką - Krok 1

Krok 2

Masę podziel na dwie części i przełóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 20 cm wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180 st.C. Wystudź.

Tort z wisienką - Krok 2

Krok 3

Wiśnie umyj, jedną odłóż do dekoracji, z reszty usuń ogonki i wydryluj. Wydrylowane wiśnie ułóż na jednym krążku ciasta. Ciasto zepnij metalową obręczą.

Tort z wisienką - Krok 3

Krok 4

Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, wystudź. Gdy zacznie tężeć wyłóż ją na wiśnie w formie i odstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje zdejmij obręcz.

Tort z wisienką - Krok 4

Krok 5

Śmietankę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru i zagęstnikiem. Łyżkę śmietany zostaw do dekoracji. Resztę ułóż na wiśniach i przykryj drugim krążkiem ciasta, lekko dociśnij.

Tort z wisienką - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej w rondelku razem z Kasią. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i wiśniówkę, mieszaj aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną masę przestudź i rozprowadź na torcie. Całość udekoruj pozostałą śmietanką i wisienką.

Tort z wisienką - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 24.10.2018

    Pyszneeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kęder

    Halina Kęder , 17.04.2017

    miamiam wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Galińska

    Ewa Galińska , 16.10.2016

    Łał!!! ja tylko wisienkę proszę niestety liczę kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tiramisu
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z wisienkąTort z wisienką

Szukasz inspiracji na tort urodzinowy? Torcik z wisienką to propozycja właśnie dla Ciebie. Przygotowując ciasto, pamiętaj, że czekoladę gorzką możesz ewentualnie zastąpić mleczną, która będzie równie dobra. Dodaj mąkę wcześniej przesypaną przez sito, dzięki czemu nabierze powietrza, a ciasto będzie pulchniejsze. Kiedy zmiksujesz składniki, delikatnie połącz je za pomocą łyżki z ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie podziel masę na dwie części. Nim wyłożysz nią dwie tortownice, nasmaruj je tłuszczem i bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy obie warstwy ciasta się upieką, na jednej z nich połóż wydrylowane wiśnie i polej całość galaretką – wybierz wiśniową, truskawkową lub malinową. Kiedy stężeje, połóż kolejną warstwę składającą się z ubitej śmietany, a także drugi placek ciasta. Tak przygotowany wypiek oblej polewą czekoladową i ozdób bitą śmietaną oraz wisienką. Podawaj tort solo lub z lodami śmietankowymi. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem. Życzymy smacznego!