Tort z wisienką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

115

360 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

100 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

5 sztuk

krem:

250 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżka

300 gramów

1 opakowanie

polewa:

1 opakowanie

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Kasię utrzyj z cukrem na puch, dodając po 1 żółtka. Czekoladę rozpuść na parze i dodaj utartej masy. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Tort z wisienką - Krok 1

Krok 2

Masę podziel na dwie części i przełóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 20 cm wyłożonych na dnie papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180 st.C. Wystudź.

Tort z wisienką - Krok 2

Krok 3

Wiśnie umyj, jedną odłóż do dekoracji, z reszty usuń ogonki i wydryluj. Wydrylowane wiśnie ułóż na jednym krążku ciasta. Ciasto zepnij metalową obręczą.

Tort z wisienką - Krok 3

Krok 4

Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, wystudź. Gdy zacznie tężeć wyłóż ją na wiśnie w formie i odstaw do lodówki. Gdy galaretka stężeje zdejmij obręcz.

Tort z wisienką - Krok 4

Krok 5

Śmietankę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru i zagęstnikiem. Łyżkę śmietany zostaw do dekoracji. Resztę ułóż na wiśniach i przykryj drugim krążkiem ciasta, lekko dociśnij.

Tort z wisienką - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej w rondelku razem z Kasią. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i wiśniówkę, mieszaj aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną masę przestudź i rozprowadź na torcie. Całość udekoruj pozostałą śmietanką i wisienką.

Tort z wisienką - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    Pyszneeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kęder

    Halina Kęder

    miamiam wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Galińska

    Ewa Galińska

    Łał!!! ja tylko wisienkę proszę niestety liczę kalorie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z wisienką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z wisienkąTort z wisienką

Szukasz inspiracji na tort urodzinowy? Torcik z wisienką to propozycja właśnie dla Ciebie. Przygotowując ciasto, pamiętaj, że czekoladę gorzką możesz ewentualnie zastąpić mleczną, która będzie równie dobra. Dodaj mąkę wcześniej przesypaną przez sito, dzięki czemu nabierze powietrza, a ciasto będzie pulchniejsze. Kiedy zmiksujesz składniki, delikatnie połącz je za pomocą łyżki z ubitą na sztywno pianą z białek. Następnie podziel masę na dwie części. Nim wyłożysz nią dwie tortownice, nasmaruj je tłuszczem i bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy obie warstwy ciasta się upieką, na jednej z nich połóż wydrylowane wiśnie i polej całość galaretką – wybierz wiśniową, truskawkową lub malinową. Kiedy stężeje, połóż kolejną warstwę składającą się z ubitej śmietany, a także drugi placek ciasta. Tak przygotowany wypiek oblej polewą czekoladową i ozdób bitą śmietaną oraz wisienką. Podawaj tort solo lub z lodami śmietankowymi. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem. Życzymy smacznego!