Tosty z grzybami I pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

334 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

100 gramów

1 łyżka

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220° C.

Krok 2

Pieczarki i pomidory pokrój w cząstki, krojąc je na 8 części, posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj ser na tarce.

Krok 3

W rondelku zagrzej mleko, rozpuść w nim bulionetkę. Mleko wystudź, dodaj jajka i część posiekanej natki. Całość dobrze wymieszaj.

Krok 4

Tosty zanurz w przygotowanym mleku, smaż na rozgrzanej margarynie na złoty kolor z obu stron. Gotowe tosty posmaruj pesto, ułóż na nich pieczarki i pomidory, całość oprósz obficie parmezanem.

Krok 5

Tosty wstaw na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj oprószone pozostałą natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do posmarowania tostów możesz użyć czerwonego pesto z suszonych pomidorów lub tapenadę z czarnych oliwek. Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tosty z grzybami I pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tosty z grzybami I pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tosty z grzybami I pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tosty z grzybami I pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tosty z grzybami I pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tosty z grzybami I pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tosty z grzybami I pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tosty z grzybami I pomidoramiTosty z grzybami I pomidorami

Proponowany przepis sprawdzi się nie tylko na Dzień Matki – te smaczne tosty pasują bowiem na wiele okazji. Ich podstawę stanowi, oczywiście, pieczywo. Dobrym wyborem będzie bagietka pokrojona na kawałki lub tosty pełnoziarniste. Sprawdzą się również pajdy chleba żytniego lub razowego. Aby wybrane przez Ciebie pieczywo nabrało ciekawego smaku, zanurz je w mleku wymieszanym z bulionem warzywnym. Jeśli chodzi o dodatki do tostów, to warto wykorzystać pomidorki koktajlowe i pieczarki. Dobrze będą się komponować z pesto – użyj tego z bazylii, rukoli lub orzechów. Przed wstawieniem ich do piekarnika, tosty warto posypać startym na małych oczkach serem typu parmezan. Po ich przyrządzeniu ułóż na wierzchu drobno siekaną natkę pietruszki. Dobrym wyborem będzie również wykorzystanie rukoli, której charakterystyczny, lekko orzechowy posmak będzie się świetnie komponował z grzybami. Ta potrawa wegetariańska sprawdzi się jako wykwintna, efektownie prezentująca się, przekąska. Możesz ją również serwować jako samodzielne danie – spróbuj np. połączenia tostów z surówką z białej kapusty lub jarmużu. Koniecznie wypróbuj nasz nieskomplikowany przepis.