
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozdziel i umyj liście cykorii. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, przełóż do miski z mięsem.

Krok 2
Posiekaj szalotkę, chili i kolendrę. Przesiekaj orzechy i połowę rozkrusz na zupełną miazgę, a pozostałą część tylko przesiekaj z grubsza. Dodaj wszystko do mięsa, dorzuć rodzynki i dopraw do smaku przyprawą Knorr.

Krok 3
Z powstałego farszu uformuj małe 2 cm kulki, wrzucaj je na wolno gotująca się wodę. Gotuj 2-3 minuty po czym jeszcze gorące umieść w sosie BBQ.

Krok 4
W gotowe kulki wkładaj mała wykałaczkę kulkę, dodatkowo obtocz w pokruszonych orzechach. Całość ułóż na liściach cykorii.


Dobra rada:
Kulki możesz przygotować z różnych gatunków mięsa.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne trufle z indyka w sosie BBQ
Przekąski to nieodłączny element każdej imprezy – zarówno tej w gronie rodziny, jak i znajomych. To nie tylko forma poczęstunku, ale i dekoracji stołu. W prostocie siła! Z naszą recepturą unikniesz stresu i zmarnowanych godzin w kuchni. Już dziś sięgnij po przepis na mięsne trufle z indyka w sosie barbecue. Przepis na udane przyjęcie gotowy!
Dla kogo?
Dla wielbicieli wyrazistych smaków! Chili, kolendra, sos barbecue… koniec z nudą w kuchni!
Na jaką okazję?
Mięsne trufle z indyka w sosie barbecue sprawdzą się świetnie w roli mięsnej przekąski. Proste i szybkie w przygotowaniu urozmaicą każde spotkanie!
Czy wiesz, że?
Skład sosu barbecue różni się w zależności od danego zakątka świata. W Stanach Zjednoczonych przygotowuje się go na bazie musztardy, a w Azji z użyciem keczupu i sosu sojowego. Co kraj, to obyczaj!
Dla urozmaicenia:
Trufle możesz przygotować z różnych rodzajów mięsa.