Uda z kaczki w pomarańczowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

504 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka natrzyj przyprawą Knorr oraz skórką otartą z pomarańczy. Włóż je do odpowiedniego naczynia z pokrywką i wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na 2 godziny. Po tym czasie udka odkryj i podpiecz używając górnego rusztu piekarnika tak, aby skórka była chrupiąca. Jeśli uda ci się odzyskać sok z pieczenia użyj go do zrobienia sosu.

Uda z kaczki w pomarańczowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Na patelni na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj goździki, cynamon i starty na tarce imbir. Całość zalej sokiem z pomarańczy i wywarem uzyskanym z pieczenia kaczki.

Uda z kaczki w pomarańczowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który idealnie doprawi sos. Całość gotuj aż sos zgęstniej a następnie dodaj kawałki pomarańczy.

Uda z kaczki w pomarańczowym sosie  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kaczka powinna dusić się we własnym tłuszczu, będzie wtedy miękka.

1

Opinie o przepisie

  • An-na Góralska-Nalikowska

    An-na Góralska-Nalikowska

    Moje udo z kaczki nie wygląda tak perfekcyjnie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uda z kaczki w pomarańczowym sosie Uda z kaczki w pomarańczowym sosie

Mięso z kaczki, kiedyś bardzo popularne na polskich stołach, pojawia się na nich w nowej odsłonie. Moda na gotowanie sprawiła, że wiele osób sięga po dawne smaki i na nowo je odkrywa. Kaczka bardzo dobrze komponuje się z owocami, np. cytrusami. Nasz przepis na uda z kaczki w pomarańczowym sosie, to dobry przykład na to, jak uzyskać smaczne połączenie. Do przyprawienia mięsa użyj łagodnej przyprawy o korzennym aromacie oraz skórki pomarańczowej. Upiecz je, odkrywając pod koniec przykrycie, żeby skórka mogła się zarumienić i stałą się przyjemnie chrupiąca. Czas pieczenia wykorzystaj na przygotowanie sosu z soku pomarańczowego doprawionego cynamonem, goździkami i imbirem. Użyj świeżego, startego kłącza – ma cytrusowy smak, lekko pikantny. Bardzo dobrze będzie komponował się ze świeżymi owocami, które również są dodatkiem do sosu. Całość dopraw esencją do sosów. Uda z kaczki w pomarańczowym sosie podaj na uroczysty obiad, z dodatkiem drobnych klusek albo ziemniaków. Jesteśmy ciekawi Twojej opinii na temat tego dania – podziel się nią w komentarzu.