Warzywa z humusem z pieczonego bakłażana

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

29 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.33 pęczka

400 gramów

2 sztuki

8 łyżeczek

4 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

1.5 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiecz bakłażany w temperaturze 180 °C. Z upieczonych zdejmij skórkę i odstaw do wystygnięcia.

Warzywa z humusem z pieczonego bakłażana  - Krok 1

Krok 2

Ciecierzycę i ziarno sezamu zblenduj na gładką masę, dodaj bakłażany, posiekaną kolendrę i 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv. Zblenduj raz jeszcze.

Warzywa z humusem z pieczonego bakłażana  - Krok 2

Krok 3

Hummus dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z surowymi warzywami (pokrojoną w paski marchewką i selerem naciowym) oraz z bułką posmarowaną margaryną Flora ProActiv.

Warzywa z humusem z pieczonego bakłażana  - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy E, tiaminy, witaminy B6, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa z humusem z pieczonego bakłażana Warzywa z humusem z pieczonego bakłażana

Humus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest odpowiedni na śniadanie, podwieczorek i kolację. Smakuje wyśmienicie solo, jak i w towarzystwie pieczywa. A co powiesz na warzywa z humusem z  bakłażana? Temu daniu trudno jest się oprzeć.

Dla kogo?

Podwieczorek stworzony z myślą o pasjonatach kuchni wegetariańskiej. Warzywa z humusem z pieczonego bakłażana będą wartościową przekąską także dla osób, które chcą obniżyć stężenie cholesterolu.

Na zdrowie!

Chcesz prawidłowo zadbać o zdrowie swojego serca? Nie zapominajmy o właściwej diecie, która ma niebagatelny wpływ na jego funkcjonowanie. Według zaleceń należy spożywać przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Dzięki temu zaopatrujemy nasze ciało w niezbędną porcję witamin, składników mineralnych oraz błonnik. Jeśli zmagamy się z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Powinniśmy także zwracać uwagę na to, by w naszej diecie znalazły się nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne.

Czy wiesz, że?

Humus to potrawa wywodząca się z Egiptu i państw Lewantu. Ta bardzo popularna pasta do smarowania przygotowywana jest zazwyczaj z ugotowanej oraz utartej ciecierzycy lub z innych roślin strączkowych, np. bobu.