
Składniki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 2
Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Krok 3
Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Krok 4
Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Krok 5
Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Krok 6
Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.


Dobra rada:
Aby wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą była soczysta i delikatna, smaż ją na średnim ogniu, pilnując, by nie przesuszyć mięsa. Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem warto wzbogacić odrobiną świeżego tymianku lub majeranku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa smażona wątróbka. Jej smak i aromat są nie do podrobienia. Co się stanie, jeśli połączymy wątróbkę drobiową z jabłkiem? Na skosztowanie dania skuszą się nawet te osoby, które do tej pory omijały ten nieco kontrowersyjny rodzaj mięsa szerokim łukiem. Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem ma szansę całkowicie zmienić zdanie każdego niedowiarka.
Dla kogo?
Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Do pewnych smaków trzeba dorosnąć lub po prostu odkryć właściwą recepturę. Wątróbka z jabłkiem i cebulą to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie klasykę w nowoczesnym wydaniu oraz łagodne, harmonijne smaki.
Na jaką okazję?
Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Tak przygotowana wątróbka drobiowa – przepis z cebulką i jabłkiem – jest trafionym pomysłem na szybki obiad albo kolację, jeśli w ciągu dnia nie było czasu na ciepły posiłek. Danie z wątróbką z jabłkiem i cebulą doskonale sprawdzi się także podczas rodzinnych spotkań.
Czy wiesz, że?
W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Spokojnie, wątróbka z jabłkiem i cebulą nie dostarczy aż tak ekstremalnych wrażeń, ale z pewnością będzie pyszna. Wątróbka z jabłkiem to przepis, który od lat cieszy się dużą popularnością i udowadnia, że prostota może iść w parze z wyrazistym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni. Gotową wątróbkę z jabłkiem wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba. Pokrój go w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.
Jeżeli wątróbka z jabłkiem przypadnie Ci do gustu, wypróbuj również zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami lub makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowo-ziołowym.