
Składniki
50 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka umyj, zostaw nieobrane, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 2
Tak przygotowane jabłka podsmaż kilka minut na tłuszczu, dodaj majeranek i odstaw.

Krok 3
Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule pokrojoną w talarki na złotawy kolor.

Krok 4
Wątróbkę opłucz, oczyść, wysusz i oprósz lekko mąką oraz przyprawą Knorr.

Krok 5
Usmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

Krok 6
Do wątróbki przełóż cebulę z jabłkami i podsmaż jeszcze chwilę.


Dobra rada:
Aby wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą była soczysta i delikatna, smaż ją na średnim ogniu, pilnując, by nie przesuszyć mięsa. Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem warto wzbogacić odrobiną świeżego tymianku lub majeranku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Najsmaczniejsze i najchętniej jedzone podroby w Polsce to drobiowa i wieprzowa smażona wątróbka. Jej smak i aromat są nie do podrobienia. Co się stanie, jeśli połączymy wątróbkę drobiową z jabłkiem? Na skosztowanie dania skuszą się nawet te osoby, które do tej pory omijały ten nieco kontrowersyjny rodzaj mięsa szerokim łukiem. Chrupiąca wątróbka drobiowa z jabłkiem ma szansę całkowicie zmienić zdanie każdego niedowiarka.
Dla kogo?
Kto ma przed oczami niedosmażoną, na wpół surową wątróbkę, powinien spróbować tego wyjątkowego przepisu na wątróbkę drobiową duszoną z jabłkiem. Do pewnych smaków trzeba dorosnąć lub po prostu odkryć właściwą recepturę. Wątróbka z jabłkiem i cebulą to idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie klasykę w nowoczesnym wydaniu oraz łagodne, harmonijne smaki.
Na jaką okazję?
Oczyszczoną wątróbkę posyp przyprawą do mięs Knorr, lekko oprósz mąką i porządnie usmaż z obu stron. Oddzielnie podduś soczyste ćwiartki nieobranych jabłek z majerankiem i krążkami cebuli. Tak przygotowana wątróbka drobiowa – przepis z cebulką i jabłkiem – jest trafionym pomysłem na szybki obiad albo kolację, jeśli w ciągu dnia nie było czasu na ciepły posiłek. Danie z wątróbką z jabłkiem i cebulą doskonale sprawdzi się także podczas rodzinnych spotkań.
Czy wiesz, że?
W różnych kulturach przyrządza się także mózgi, ozory, serca, płuca, genitalia czy nawet oczy. Spokojnie, wątróbka z jabłkiem i cebulą nie dostarczy aż tak ekstremalnych wrażeń, ale z pewnością będzie pyszna. Wątróbka z jabłkiem to przepis, który od lat cieszy się dużą popularnością i udowadnia, że prostota może iść w parze z wyrazistym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Połączone składniki zostaw jeszcze na kilka minut na patelni. Gotową wątróbkę z jabłkiem wyłóż na talerze z dodatkiem ugotowanych ziemniaków w mundurkach lub pełnoziarnistego, lubianego przez wszystkich razowego chleba. Pokrój go w grube pajdy, idealnego do moczenia w tłuszczu z talerza.
Jeżeli wątróbka z jabłkiem przypadnie Ci do gustu, wypróbuj również zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami lub makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowo-ziołowym.