
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
5 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dziki ryż i basmati ugotuj według wskazówek na opakowani. Po ugotowaniu i odcedzeniu możesz je wymieszać.
Krok 2
Obierz marchew i pokrój na plastry. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kawałki kurczaka smaż na patelni z olejem aż zrobią się rumiane. Dopraw je przyprawą Knorr. Po usmażenie przełóż na bok.
Krok 4
Wlej na patelnie po kurczaku 150ml wody i śmietankę owsianą. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz kostkę Knorr. Wymieszaj dokładnie i zagotuj.
Krok 5
Teraz dodaj do sosu warzywa, usmażone kawałki kurczaka i gotuj powoli ok 10 minut. Na końcu wsyp groszek i dodaj porwane listki natki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny. Podawaj z mieszanką ryżu.

Dobra rada:
Natkę pietruszki możesz zastąpić kolendrą. Dodaj do sosu również odrobinę świeżego chili i łyżkę sosu sojowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański fricassee z kurczaka
Słynna potrawka fricassee, która tradycyjnie składa się z mięsa kurczaka i sosu śmietanowego, w wegańskiej wersji też smakuje wspaniale. Przyrządzanie znanego dania w wariancie całkowicie bezmięsnym i pozbawionym jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego pozwoli rozbudzić kulinarną kreatywność. Daj się ponieść fantazji i skosztuj tego wyjątkowego przysmaku jakim jest wegański fricassee z kurczaka.
Dla kogo?
Przepis na fricassee z kurczaka w wersji vegan został stworzony z myślą o osobach, które zdecydowały się na dietę wegetariańską lub wegańską. Będzie jednak odpowiadać także tym smakoszom, którzy od czasu do czasu chcą zrobić sobie przerwę od mięsa – w końcu grunt to różnorodnościach na talerzu!
Na jaką okazję?
Potrawka fricassee z kremowym sosem i warzywami to pomysł na pyszny obiad, który serwować można bez specjalnego pretekstu. Choć zazwyczaj największą uwagę skupiają świąteczne posiłki, na co dzień też trzeba jeść ciekawie.
Czy wiesz, że?
Pierwszy przepis na fricassee został opracowany prawdopodobnie we Francji na przełomie XIII i XIV wieku. Danie zazwyczaj serwuje się z mięsem drobiowym, cielęciną lub królikiem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli akurat trwa sezon, do zrobienia wegańskiego fricassee z kurczaka możesz wykorzystać świeże szparagi.