
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
150 gramów
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
5 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dziki ryż i basmati ugotuj według wskazówek na opakowani. Po ugotowaniu i odcedzeniu możesz je wymieszać.
Krok 2
Obierz marchew i pokrój na plastry. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Kawałki kurczaka smaż na patelni z olejem aż zrobią się rumiane. Dopraw je przyprawą Knorr. Po usmażenie przełóż na bok.
Krok 4
Wlej na patelnie po kurczaku 150ml wody i śmietankę owsianą. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz kostkę Knorr. Wymieszaj dokładnie i zagotuj.
Krok 5
Teraz dodaj do sosu warzywa, usmażone kawałki kurczaka i gotuj powoli ok 10 minut. Na końcu wsyp groszek i dodaj porwane listki natki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny. Podawaj z mieszanką ryżu.

Dobra rada:
Natkę pietruszki możesz zastąpić kolendrą. Dodaj do sosu również odrobinę świeżego chili i łyżkę sosu sojowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański fricassee z kurczaka
Słynna potrawka fricassee, która tradycyjnie składa się z mięsa kurczaka i sosu śmietanowego, w wegańskiej wersji też smakuje wspaniale. Przyrządzanie znanego dania w wariancie całkowicie bezmięsnym i pozbawionym jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego pozwoli rozbudzić kulinarną kreatywność. Daj się ponieść fantazji i skosztuj tego wyjątkowego przysmaku jakim jest wegański fricassee z kurczaka.
Dla kogo?
Przepis na fricassee z kurczaka w wersji vegan został stworzony z myślą o osobach, które zdecydowały się na dietę wegetariańską lub wegańską. Będzie jednak odpowiadać także tym smakoszom, którzy od czasu do czasu chcą zrobić sobie przerwę od mięsa – w końcu grunt to różnorodnościach na talerzu!
Na jaką okazję?
Potrawka fricassee z kremowym sosem i warzywami to pomysł na pyszny obiad, który serwować można bez specjalnego pretekstu. Choć zazwyczaj największą uwagę skupiają świąteczne posiłki, na co dzień też trzeba jeść ciekawie.
Czy wiesz, że?
Pierwszy przepis na fricassee został opracowany prawdopodobnie we Francji na przełomie XIII i XIV wieku. Danie zazwyczaj serwuje się z mięsem drobiowym, cielęciną lub królikiem.
Dla urozmaicenia:
Jeśli akurat trwa sezon, do zrobienia wegańskiego fricassee z kurczaka możesz wykorzystać świeże szparagi.