Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
oraz mozzarellą
łatwe
1467 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 sztuka
100 mililitrów
400 mililitrów
125 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś umyj i osusz, a następnie posmaruj oliwą i posyp przyprawą Knorr. Pierś usmaż na grillu, a następnie pokrój w cienkie paski.

Krok 2
Brokuły pokrój na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie, następnie odcedź.

Krok 3
Ugotowane brokuły przełóż do miski i wymieszaj z kawałkami kurczaka. Przygotuj kremowy sos, mieszając zawartość opakowania Knorr w rondelku ze śmietaną i wodą, a następnie zagotuj. Gotowy, aromatyczny sos wymieszaj w misce z brokułami i kurczakiem.

Krok 4
Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego, a wierzch zapiekanki posyp pokrojonym w kostkę serem. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200°C przez 15 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Z dowolnych warzyw przygotuj dekorację, która spodoba się dzieciom.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Koniecznie zapisz przepis na tę zapiekankę, jeżeli poszukujesz inspiracji na szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe. Składa się ono z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą komponują: soczystych kawałków kurczaka, delikatnego brokułu i kremowej mozzarelli. Zanim zaczniesz grillować filet z piersi kurczaka, natrzyj go oliwą z oliwek i przyprawą do drobiu. Usmażone na patelni grillowej mięso przestudź i pokrój na cienkie paski. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i zblanszuj, zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Smak tej potrawy świetnie uzupełni gęsty, kremowy sos, który przygotujesz z kwaśnej śmietany wymieszanej z błyskawicznym sosem serowym w proszku. Kurczak i brokuły umieść w osobnym naczyniu, zalej śmietanowym sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz całość z jajkiem. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu zapiekanki rozsyp kawałki mozzarelli. Naczynie przykryj folią aluminiową, aby wierzch potrawy nie wysechł podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło.