Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

50 gramów

150 gramów

4 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry, pokrój w drobną kosteczkę cebulę i suszone pomidory, posiekaj czosnek i chili. Cebulę i czosnek podziel na dwie części.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Pierwszą część cebuli i czosnku podsmaż na oliwie, dodaj chili, suszone pomidory i szpinak, wlej 50 ml śmietany Rama, całość chwilę podduś, dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Szpinak odstaw na bok.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

W garnku zeszklij na oliwie pozostałą porcję cebuli i czosnku, wrzuć ziemniaki, smaż chwilę, po czym wlej pozostałą śmietanę Rama, dodaj tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem gotuj aż ziemniaki puszczą klej – zrobią się szkliste, a skrobia zacznie się rozklejać.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Pierwszą część ziemniaków nałóż wtedy do naczynia żaroodpornego, w środek nałóż porcję szpinaku, przykryj kolejną warstwą ziemniaków i oprósz tartym serem z wierzchu.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika na około 25 minut.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz danie mięsne zawsze do szpinaku możesz wkroić trochę szynki lub podsmażyć pierś z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej