Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
łatwe
8039 osób zapisało

Składniki
1 puszka
5 sztuk
4 sztuki
1 puszka
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 pęczek
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek.

Krok 2
Po chwili smażenia dodaj mielony kumin oraz koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze 3-4 minuty.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z wodą. Zalej podsmażone składniki płynem i zagotuj.

Krok 4
Kukurydzę i fasolkę odcedź. Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj wszystkie warzywa do zupy.

Krok 5
Zupę gotuj około 15-20 minut. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstawą najczęściej jest czerwona fasola, chili i pomidory. Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką to wyśmienity pomysł na kolorowy rozgrzewający obiad dla 4 osób, który wyczarujesz w pół godziny. Ani się obejrzysz, a wraz z bliskimi będziecie siadać do stołu i zachwycać się tym bogatym składem zupy meksykańskiej.
Dla kogo? Jeżeli lubisz mocno pomidorowy smak, możesz dodać do meksykańskiej zupy jeszcze jedną łyżkę przecieru. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie.
Na jaką okazję? Taka potrawa to idealny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację w rodzinnym gronie. O przepisie na zupę meksykańską z papryką pamiętaj w chłodniejsze dni, a jeszcze bardziej docenisz jej rozgrzewające właściwości. Kolor dania będzie pożądanym kontrastem dla szarugi za oknem.
Czy wiesz, że? Do przygotowania zupy meksykańskiej użyj filtrowanej wody, co dodatkowo wzbogaci walory smakowe warzyw i przypraw. Podczas smażenia czosnku, cebuli, kuminu i koncentratu pamiętaj, aby składniki często mieszać – w ten sposób unikniesz przypalenia. Jeżeli twoje oczy łzawią podczas krojenia cebuli, wystarczy, że otworzysz lekko usta i problem wylewanych łez zniknie. Pamiętaj, że świeże zioła do zupy meksykańskiej z papryką zawsze należy dodawać na końcu, aby nie straciły koloru i aromatu.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę meksykańską będzie kompletny, gdy podasz ją z chrupiącymi nachosami, przygotowanymi z tortilli.




































