Zupa soczewicowa

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

30

368 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

610 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę (3 sztuki) i cebulę umyj, obierz i posiekaj. Warzywa te przełóż do wysokiego garnka i smaż na oliwie.

Zupa soczewicowa - Krok 1

Krok 2

Gdy warzywa zaczną się zarumieniać dodaj czosnek, kurkumę, curry.

Zupa soczewicowa - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej 4 szklanki wody a następnie dodaj kostkę warzywną Knorr.

Zupa soczewicowa - Krok 3

Krok 4

Gdy warzywa będą miękkie całość zblenduj.

Zupa soczewicowa - Krok 4

Krok 5

Soczewicę dokładnie opłucz, marchewkę obierz i pokrój w kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekaj. Przełóż na patelnię wysmarowaną oliwą i podlej odrobiną wody. Duś na małym ogniu.

Zupa soczewicowa - Krok 5

Krok 6

W momencie gdy warzywa zmiękną przełóż do zmiksowanej zupy i wymieszaj. Podgotuj jeszcze ok. 5 minut. Gotową zupę podawaj udekorowaną kleksem z jogurtu greckiego.

Zupa soczewicowa - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Justyna  Bia

    Justyna Bia

    zamiast papryczki dodałam pieprzu cayenne, no i trochę przesadziłam, następnym razem razem nasypie mniej:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Nowaczyk

    Iwona Nowaczyk

    Witam. Mam pytanie, ile kcal ma ta zupa? W żadnym przepisie z dań dietetycznych nie jest podana taka informacja niestety.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl

    Panie Sławku Pawle Nowicki dziękujemy za czujność. Uzupełniliśmy liczbę marchewek w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Paweł Nowicki

    Sławek Paweł Nowicki

    To jaka ma być ta marchewka, skoro w spisie produktów jest 20 dag a potem w przepisie są 3 sztuki i potem jeszcze kolejne? jedną średniej wielkości marchew waży 20 dag

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł  Dyjak

    Paweł Dyjak

    Użyłem zielonej soczewicy bez moczenia mimo to wyszło rewelacyjnie.W końcu żona jest bardzo zadowolona i zazwyczaj 2 talerze to norma...Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł  Dyjak

    Paweł Dyjak

    Przyjemna sycąca lekko slodka zupa. Trzeba doprawiac w trakcie duszenia ( kurkuma , curry) . Do zupy pasuje biała bagietka.Jedena porcja jest naprawdę wystarczająca .Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa soczewicowaZupa soczewicowa

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Co jeść na kolację, będąc na diecie odchudzającej? Możliwości jest wiele, ale jedną z lepszych są zupy. Pożywne, smaczne, idealne na wieczorny posiłek. Wystarczy tylko zadbać o to, by ugotować je z odpowiednich składników. Dobry przykład to zupa soczewicowa, z dodatkiem warzyw zmiksowanych na gładki krem. Wybierz np. odmianę czerwoną albo żółtą – najszybciej się gotują i nie wymagają wcześniejszego namaczania w wodzie, tak jak zielona czy czarna. Jak każde warzywo strączkowe pełna jest sycącego białka, a także witamin i błonnika. Gotowanie zupy zacznij od przygotowania kremu z marchewki, cebuli i czosnku – warzywa zalej bulionem, a kiedy zmiękną, zblenduj wszystko. Krem dopraw kurkumą, która poprawi smak i kolor potrawy. Na patelni podduś soczewicę z marchewką. Wkrój także papryczkę chili. Zarówno soczewica, jak i marchewka mają bardzo delikatny smak, więc ostrość papryczki bardzo dobrze go uzupełni. Każdą porcję podawaj z łyżką jogurtu greckiego. Wypróbuj nasz przepis na zupę z soczewicy i bądź fit!