Żurek z ziemniakami - przepis domowy: prosty | Przepisy.pl pixel

Żurek domowy z ziemniaczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
262 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

400 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kawałki. Ugotuj w lekko słonej wodzie. Następnie odcedź je, dodaj kwaśną śmietanę i ubij tłuczkiem.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wywar z wędzonych żeberek.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 2

Krok 3

Do wywaru dodaj żurek Knorr, śmietanę kremówkę i zagotuj.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 3

Krok 4

Żurek serwuj z ziemniaczanym purée podanym oddzielnie.

Żurek domowy z ziemniaczkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek domowy z ziemniaczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Żurek w chlebie
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek domowy z ziemniaczkamiŻurek domowy z ziemniaczkami

Domowy żurek to niezwykle smaczna i uniwersalna zupa, która sprawdzi się serwowana na wiele okazji. Zarówno na świąteczny obiad, jak i pierwsze danie podczas przyjęcia. Do przygotowywanego wywaru z żeberek wędzonych warto dodać kawałek pietruszki, marchewki, pora oraz selera. Jeśli chcesz, żeby żurek zyskał na wyrazistości i był jeszcze bardziej aromatyczny, dodaj do niego ulubione przyprawy – dobrze sprawdzi się m.in. przeciśnięty prze praskę czosnek, posiekany świeży majeranek oraz ziele angielskie. Dołącz również liść laurowy oraz – jeśli lubisz – kminek. Ostrości zupie nada z kolei świeżo starty chrzan (lub ten ze słoiczka). Jeśli chcesz, żeby danie było bogatsze w składniki, dodaj pokrojony wędzony boczek lub kiełbasę (odpowiednia będzie na przykład biała). Ugotowane ziemniaki zmiksuj za pomocą blendera. Podawaj je osobno, razem ze smażoną cebulą lub skwarkami. Żurek domowy z ziemniakami podawaj na głębokich talerzach albo w miseczkach chlebowych. Do dekoracji wykorzystaj posiekaną natkę pietruszki i świeży majeranek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszny domowy żurek z ziemniakami.