Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
100 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj w 500 mililitrach wody.
Krok 2
Połącz śmietankę z zawartością opakowania Żurek Śląski Knorr.
Krok 3
Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę, majeranek i mix śmietanki z zupą Knorr. Gotuj przez 8 minut na wolnym ogniu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek śląski z kiełbasą
Żurek śląski to popularna zupa, której smak zna niemal każdy. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru. Zacznij od ugotowania ziemniaków, a następnie dodaj pokrojoną na niewielkie kawałki kiełbasę oraz żurek. Kwaskowaty smak doskonale złagodzi dodatek słodkiej śmietanki. Jeśli chcesz, ugotuj kiełbasę w całości, a następnie wyjmij ją i serwuj na osobnym talerzyku. Na kilka sposobów podasz także ziemniaki. Dobrym wariantem będzie podanie ich w formie purée. Żurek śląski to zupa, która sprawdzi się na wiele okazji. Zwyczajowo podaje się ją na wielkanocne śniadanie, ale będzie stanowiła także pyszny codzienny obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków oraz kiełbasy żurek może być serwowany jako danie jednogarnkowe. Spróbuj go także w rzadziej spotykanej wersji, np. z dodatkiem plastrów twarogu albo chlebowymi grzankami. Smacznego!