Żurek śląski z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

372 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

100 mililitrów

2 sztuki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj w 500 mililitrach wody.

Żurek śląski z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Połącz śmietankę z zawartością opakowania Żurek Śląski Knorr.

Żurek śląski z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę, majeranek i mix śmietanki z zupą Knorr. Gotuj przez 8 minut na wolnym ogniu.

Żurek śląski z kiełbasą - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Mariusz Cyman

    Mariusz Cyman

    co to za zurek z torebki ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek śląski z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek śląski z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek śląski z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek śląski z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek śląski z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek śląski z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek śląski z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek śląski z kiełbasąŻurek śląski z kiełbasą

Żurek śląski to popularna zupa, której smak zna niemal każdy. Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru. Zacznij od ugotowania ziemniaków, a następnie dodaj pokrojoną na niewielkie kawałki kiełbasę oraz żurek. Kwaskowaty smak doskonale złagodzi dodatek słodkiej śmietanki. Jeśli chcesz, ugotuj kiełbasę w całości, a następnie wyjmij ją i serwuj na osobnym talerzyku. Na kilka sposobów podasz także ziemniaki. Dobrym wariantem będzie podanie ich w formie purée. Żurek śląski to zupa, która sprawdzi się na wiele okazji. Zwyczajowo podaje się ją na wielkanocne śniadanie, ale będzie stanowiła także pyszny codzienny obiad. Dzięki dodatkowi ziemniaków oraz kiełbasy żurek może być serwowany jako danie jednogarnkowe. Spróbuj go także w rzadziej spotykanej wersji, np. z dodatkiem plastrów twarogu albo chlebowymi grzankami. Smacznego!