Dania i potrawy z soczewicy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Soczewica

67 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SoczewicaSoczewica

Kulinarna historia soczewicy zaczęła się co najmniej 10 tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie. W zależności od czasów i miejsca, w których korzystano z jej właściwości, była uważana za jedzenie pokutne, żywność dla ubogich albo produkt, którym zachwycali się królowie. Dziś jednoznacznie można stwierdzić, że soczewica to niebywale wszechstronny strączek, odpowiadający kucharzom-amatorom, lubiącym proste przepisy, a także ambitnym szefom kuchni, którzy są w stanie zamienić ją w popisowe frykasy.

Dla kogo?

Ziarna soczewicy przechowuje się łatwo – grunt to zapewnić im suche miejsce w kuchennej szafce. Nie powinno zabraknąć jej w zapasach, ponieważ pozwoli wyczarować coś z niczego. Warzywny bulion, pomidory, soczewica i garść aromatycznych przypraw wystarczą do ugotowania gęstej zupy, którą pokochają domownicy. Z poprzedniego dnia zostało trochę jarzyn i kurczaka? Dodajcie do nich soczewicę, a w kilkanaście minut uzyskacie pyszną potrawkę. Gotowanie z resztek jest na czasie!

Na jaką okazję?

Soczewica ma szansę stać się ulubionym produktem oszczędnych kucharzy. Niech nie zapominają o niej osoby, które w kuchni lubią rozmach i wykwintne smaki. Gdzie szukać elegancji? Najlepiej w kuchni francuskiej. Danie o nazwie petit salé to peklowana wieprzowina podana z soczewicą – fantastyczny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Postanowiliście włączyć do jadłospisu więcej warzyw? Roślinne kotlety z soczewicy smakują nie tylko zdeklarowanym wegetarianom.

Czy wiesz, że?

Gotując soczewicę, należy wziąć pod uwagę, że suche ziarna zwiększą swoją objętość nawet dwukrotnie. Na każdą porcję soczewicy trzeba użyć co najmniej dwóch porcji wody. Sól dodajcie na koniec – inaczej ziarna okażą się twarde.

Dla urozmaicenia:

Soczewica występuje w kilku odmianach, a każda z nich ma swoje zastosowanie. Czerwona nie wymaga namaczania. Ziarna pod wpływem temperatury szybko stają się miękkie, więc nadają się do zup i sosów. Żółtą wybierajcie do zrobienia warzywnych pasztetów i kotletów. Ziarna zielonej soczewicy zachowują sypkość, więc sprawdzą się w roli nadzienia do pierogów oraz sałatek. Warto próbować odmian brązowej i czarnej soczewicy o wyrazistym smaku.