Przepisy na Świąteczne desery
55 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Świąteczne desery
Desery, które znajdą się na świątecznym stole, są zawsze odrobinę bardziej wykwintne niż codzienne wypieki, więcej wysiłku wkłada się także w ich dekorację. Zarówno na święta Bożego Narodzenia, jak i na Wielkanoc czy karnawał, najczęściej piecze się serniki, makowce, torty i ciasta przekładane różnymi masami. Pomiędzy tradycyjne desery stopniowo wkradają się też nowe inspiracje, dlatego na święta coraz częściej przygotowuje się: mufinki, cupcakes, donaty czy tiramisu. Wśród zebranych tu deserów znajdziesz zarówno przepisy na klasyczne wypieki, jak i nietypowe słodkości. Kwintesencją uroczystego wypieku jest z pewnością tort. W wersji bardziej minimalistycznej doskonały będzie tort odwrócony czarno-biały z kakaowymi biszkoptami i jasną masą z serka śmietankowego, którą rozsmarowuje się także na wierzchu i po bokach ciasta. Wyjątkowo wyrafinowany jest natomiast bezowy tort ajerkoniakowy. Bezy przełożone są tu kremem z dodatkiem likieru, a całość zdobią świeże owoce, takie jak chociażby maliny czy borówki. Zamiast klasycznego śmietankowego sernika, spróbuj przygotować go w urozmaiconej i wzbogaconej wersji. Do masy serowej dodaj purée z dyni i kurkumę lub kajmak, a nawet kawałki ciasteczek. Możesz również upiec sernik bezglutenowy, zastępując mąkę pszenną mąką ryżową i kukurydzianą oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Efektowne i łatwe w przygotowaniu będą babeczki w kolorowych papilotkach, dekorowane kremem, czekoladą, owocami i cukrowymi posypkami. Na Boże Narodzenie sprawdzą się babeczki-reniferki, a na Wielkanoc te z dekoracją przypominającą ptasie gniazdka z kolorowymi jajeczkami. Smaczne i łatwe do podzielenia są małe kruche ciasteczka. Ich kształt możemy dostosować do okazji, dobierając odpowiednie foremki. Smak ciasta kruchego zmodyfikujesz, dodając do niego korzenne przyprawy, bakalie, ekstrakt z wanilii lub kawałki czekolady. W taki sposób przyrządzisz zarówno pierniczki, jak i walentynkowe serca czy ciasteczka orzechowe z czekoladą. Przygotuj pyszne desery na zbliżające się święta według naszych sprawdzonych przepisów.




