Ciasteczka czekoladowe z bakaliami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

300 gramów

300 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę ścieramy na tarce lub rozkruszamy. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.

Krok 2

Orzechy włoskie obieramy, starając się ¼ całości zostawić do dekoracji. Herbatniki kruszymy na drobniejsze lub ścieramy.

Krok 3

Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy całą szklankę cukru i gotujemy kilka minut mieszając.

Krok 4

Następnie wrzucamy kostkę Kasi i rozdrobnioną czekoladę. Całość po zagotowaniu gotujemy do 5 minut cały czas mieszając.

Krok 5

Po zagotowaniu tej masy zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańcza, aromat pomarańczowy i herbatniki.

Krok 6

Całość szybko mieszamy. Następnie do wyłożonej folią blachy wykładamy jeszcze ciepłą masę delikatnie ją rozprowadzając.

Krok 7

Pozostałymi orzechami włoskimi przystrajamy wierzch tak, żeby powstały ciasteczka wielkości 4 x 4 cm.

Krok 8

Całość możemy też posypać wiórkami kokosowymi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.

Krok 9

Po schłodzeniu kroimy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka czekoladowe z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka czekoladowe z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka czekoladowe z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka czekoladowe z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka czekoladowe z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka czekoladowe z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka czekoladowe z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej