Ciasto drożdżowe z ziemniakami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

188

561 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 szklanki

3 sztuki

150 gramów

25 gramów

150 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z łyżką mąki, łyżką cukru i taką ilością ciepłego mleka, by masa miała gęstość śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości, odparuj i przeciśnij przez praskę. Odmierz 200 gram. 2 żółtka ubij z cukrem i solą na puch.

Ciasto drożdżowe z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Do miski wlej pozostałe mleko (łyżkę zostaw do posmarowania ciasta), wyrośnięte drożdże, ziemniaki i rozpuszczoną Kasię. Wszystko razem wymieszaj. Następnie dodaj ubite żółtka i mąkę.

Ciasto drożdżowe z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą lekko rozwałkuj, smaruj marmoladą, składaj wzdłuż i zwiń w roladkę. Roladki ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie do tarty.

Ciasto drożdżowe z ziemniakami - Krok 5

Krok 6

Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym z łyżką mleka żółtkiem, oprósz cukrem i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na 40 minut.

Ciasto drożdżowe z ziemniakami - Krok 6
37

Opinie o przepisie

  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska , 10.11.2018

    Przepyszne! Bardzo długo zachowują świeżość dzięki ziemniakom ^^ Polecam jako nadzienie smarować serkiem homogenizowanym. Zrobię na pewno jeszcze nie raz :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Łabędź

    Bożena Łabędź , 19.10.2017

    ciasto bardzo dobre, mięciutkie i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Prus

    Piotr Prus , 01.08.2016

    Ja nie ale moja mama piekla. Buleczki były świetne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Jankowska

    Henryka Jankowska , 21.03.2016

    Dobra,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Komasa

    Malgorzata Komasa , 20.03.2016

    Jutro pieczemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Puszek

    Barbara Puszek , 20.03.2016

    Przyjedziesz do mnie to upieczesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Bażant

    Joanna Bażant , 20.03.2016

    Mój drożdżowy bez ziemniaków Ale za to z łyżka smalcu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Jankowska

    Henryka Jankowska , 20.03.2016

    Ale talenty,.,same pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wilk

    Beata Wilk , 20.03.2016

    Ja tam nie mam problemów z drożdżówkami :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Krupa

    Elzbieta Krupa , 20.03.2016

    SUPER ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kurlej

    Krystyna Kurlej , 20.03.2016

    ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków zachowuje dłużej świeżość.Jadłam również pączki z ziemniaków ...pychota !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pietruszka

    Zofia Pietruszka , 20.03.2016

    Ja także znam robiłam pączki z ziemniakami pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Bujna

    Lidia Bujna , 20.03.2016

    Ciekawy..pomys...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Biegalska-Grabska

    Bernadetta Biegalska-Grabska , 20.03.2016

    nie wiem czy da rade bo idzie po Kube a ja na 14

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Sofi

    Zosia Sofi , 20.03.2016

    Robię z 1kg ziemniaków, tyle też mąki zwykłej. Szklanka cukru, łyżka octu, pół kostki margaryny, 10dag drożdży, nie dawać mleka. Ziemniaki gorące przepuścić przez praskę, dodać 4 całe jajka, pokruszyć dro_dże do gorących ziemniaków i wszystkie składniki dodać i wymieszać, ugniatać. Ciepłe ciasto rozwałkować na 1cm grubości i szklanką wycinać krążki. Ja nadziewam konfiturą z róży. Myślę że się uda. Smażyć na gorącym oleju.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wicher

    Maria Wicher , 20.03.2016

    zawsze dodaję od lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Lamasz

    Danuta Lamasz , 20.03.2016

    Znam. Sprawdzone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sobstyl

    Teresa Sobstyl , 20.03.2016

    Proszę podać jakie proporcje i ile jaj będę wdzięczna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sobstyl

    Teresa Sobstyl , 20.03.2016

    Rada: ciasto drożdżowe ma być lekkie więc dodajemy bardzo mało tłuszczu i wyrabiając ma odchodzić od ręki /odrywać się. /ma być w cieple.A z ziemniakami muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Grzesiak

    Mirosława Grzesiak , 20.03.2016

    Kiedy upieczesz???? Zbyszek czeka....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Boguta

    Barbara Boguta , 20.03.2016

    Nie bede ryzykować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Swierkowska

    Irena Swierkowska , 20.03.2016

    Znam. Ten sekret i warto tylko nie za duzo ziemniaków -ugotowane i przez maszynkę przepuscic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Sujkowska

    Hanna Sujkowska , 20.03.2016

    Zgadzam się z tym!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska , 20.03.2016

    Buleczki slimaczki pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Rodzo

    Marysia Rodzo , 20.03.2016

    musi byc smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kowalska

    Barbara Kowalska , 20.03.2016

    A moze burakow hm.....?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Szumińska

    Katarzyna Szumińska , 20.03.2016

    Też mi sensacja, do chleba się zawsze dawało.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Sofi

    Zosia Sofi , 20.03.2016

    Ciepłe koniecznie. Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Krawczyk

    Krystyna Krawczyk , 20.03.2016

    Też robię dodawając ciepłe ugotowane ziemniaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Sztatelman

    Marta Sztatelman , 20.03.2016

    Żeby ciasto drożdżowe zawsze się udało nie może być przeciągu ( od razu klapnie ) stała temp min. 20 C ....I miskę na ciasto przykrywam wilgotną bawełnianą scierka... Zawsze wychodzi , choć jest to trudne ciasto ...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z ziemniakamiCiasto drożdżowe z ziemniakami

Ciasto drożdżowe z ziemniakami to pyszna wersja klasycznego i znanego wypieku. Dzięki dodatkowi ziemniaków drożdżówka jest bardziej miękka. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, a następnie pozostaw, by odparował z nich nadmiar wody. Połącz je z ubitymi z cukrem jajkami, mlekiem, drożdżami i mąką. Wyrób elastyczne ciasto – powinno odchodzić od rąk. Odłóż w ciepłe miejsce, by urosło. Ciasto podziel na dwanaście części i każdą z nich posmaruj dżemem o dowolnym smaku. Na koniec zawijaj w roladki. Zamiast dżemu możesz ewentualnie użyć innego nadzienia. Odpowiednie będą powidła śliwkowe, masa makowa, cynamon czy krem czekoladowy. Układaj roladki dość ciasno w okrągłej foremce i piecz. Posmaruj wierzch jajkiem i posyp cukrem, który stworzy chrupiącą skorupkę – dobrym pomysłem będzie wymieszanie go z cynamonem. Gotowe kawałki da się łatwo rozdzielać na pojedyncze bułeczki. Ciasto drożdżowe z ziemniakami doskonale smakuje podane ze szklanką mleka albo gorącego kakao. Spróbuj koniecznie!