Ciasto eden

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

187

666 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1456 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4078 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

375 gramów

6 sztuk

2 szklanki

15 gramów

7 łyżek

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pół szklanki wody, kakao, cukier i Kasię zagotować.

Ciasto eden - Krok 1

Krok 2

Następnie wystudzić i dodać pół szklanki wody, mąkę, żółtka i proszek do pieczenia ciągle mieszając.

Ciasto eden - Krok 2

Krok 3

Z białek ubić pianę.

Ciasto eden - Krok 3

Krok 4

Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek i dodać wiśnie z syropu lub kandyzowane.

Ciasto eden - Krok 4

Krok 5

Piec około 60 minut.

Ciasto eden - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Wiatr

    Ewa Wiatr, 12.11.2017

    Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Wisniewska

    Kamila Wisniewska, 15.10.2017

    jaki rozmiar blachy?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto eden - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto eden - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto eden - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto eden - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto eden - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto eden - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto eden - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto edenCiasto eden

Nawiązująca do raju nazwa tego wypieku nie wzięła się znikąd – intensywnie czekoladowe ciasto z kandyzowanymi wiśniami wprost rozpływa się w ustach. Na dodatek jest proste w przygotowaniu i będziesz do niego potrzebować zaledwie kilku produktów. Najpierw w rondelku umieść kostkę do pieczenia, kakao oraz cukier, dolej nieco wody i zagotuj. Płynną masę przestudź, a następnie zmiksuj z mąką tortową przesianą z proszkiem i żółtkiem. Białka ubij mikserem na sztywną pianę i delikatnie połącz je z kakaową masą. Na koniec dodaj kandyzowane (lub z syropu) wiśnie – i wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy, po czym wstaw je do nagrzanego piekarnika. Sprawdź, czy wypiek jest gotowy, używając cienkiego drewnianego patyczka. Upieczone ciasto po wystudzeniu możesz udekorować samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową, a wierzch przystroić wiśniami. Dzięki temu przepisowi upieczesz perfekcyjne ciasto czekoladowe – odpowiednie zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję.