Ciasto eden

- Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pół szklanki wody, kakao, cukier i Kasię zagotować.
- Krok 2Następnie wystudzić i dodać pół szklanki wody, mąkę, żółtka i proszek do pieczenia ciągle mieszając.
- Krok 3Z białek ubić pianę.
- Krok 4Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek i dodać wiśnie z syropu lub kandyzowane.
- Krok 5Piec około 60 minut.

Nawiązująca do raju nazwa tego wypieku nie wzięła się znikąd – intensywnie czekoladowe ciasto z kandyzowanymi wiśniami wprost rozpływa się w ustach. Na dodatek jest proste w przygotowaniu i będziesz do niego potrzebować zaledwie kilku produktów. Najpierw w rondelku umieść kostkę do pieczenia, kakao oraz cukier, dolej nieco wody i zagotuj. Płynną masę przestudź, a następnie zmiksuj z mąką tortową przesianą z proszkiem i żółtkiem. Białka ubij mikserem na sztywną pianę i delikatnie połącz je z kakaową masą. Na koniec dodaj kandyzowane (lub z syropu) wiśnie – i wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy, po czym wstaw je do nagrzanego piekarnika. Sprawdź, czy wypiek jest gotowy, używając cienkiego drewnianego patyczka. Upieczone ciasto po wystudzeniu możesz udekorować samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową, a wierzch przystroić wiśniami. Dzięki temu przepisowi upieczesz perfekcyjne ciasto czekoladowe – odpowiednie zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję.