Ciasto filo ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto filo ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

4 sztuki

700 gramów

2 sztuki

250 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak umyj, obgotuj przez kilka minut we wrzącej wodzie, odciśnij i pokrój. Przesiekaj ze sobą natkę pietruszki i koperek.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz w drobna kosteczkę i podsmaż razem ze szpinakiem na trzech łyżkach oleju do uzyskania złotego koloru. Zestaw z ognia. Gdy warzywa wystygną dodaj posiekaną pietruszkę i koperek.

Krok 3

Wymieszaj z rozkruszonym na kawałki serem feta i roztrzepanymi widelcem jajkami. Dopraw do smaku przyprawami.

Krok 4

Przygotuj naczynie do zapiekania i wysmaruj je obficie oliwą. Ułóż połowę arkuszy ciasta filo. Wyłóż masę szpinakową i przykryj resztą arkuszy ciasta. Posmaruj po wierzchu oliwą.

Krok 5

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Spanakopita najlepiej smakuje podawana na ciepło, ale na zimno również smakuje wybornie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto filo ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej