Ciasto mozaikowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

17

374 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

250 gramów

2 sztuki

300 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztopić Kasię i cukier w rondlu. Powinno to zająć 5-10 minut.

Krok 2

Zdjąć z ognia. Dodać kakao w proszku i dobrze wymieszać.

Krok 3

Gdy masa trochę ostygnie, dodać jajko i wymieszać.

Krok 4

Pokruszyć herbatniki na kawałki i razem z orzechami dodać je do masy.

Krok 5

Folię spożywczą rozłożyć na tacy lub w formie do pieczenia. Wylać masę na folię i zawinąć w gruby rulon. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i serwować na zimno, pokrojone na plasterki.

Krok 6

Przepis ten zawiera surowe jajko, dlatego ciasto nie jest zalecane dla małych dzieci, ciężarnych kobiet, osób starszych i z osłabionym układem odpornościowym. Zaleca się używać jajek pasteryzowanych.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Przepis można modyfikować: użyć herbatników imbirowych lub zamienić orzechy włoskie na laskowe. W innej wersji można dodać pokrojone kandyzowane wiśnie.

3

Opinie o przepisie

  • дрозд черный

    дрозд черный, 25.01.2018

    ciasto było przepyszne, naprawdę polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Latoszek

    Tomek Latoszek, 09.09.2016

    Zastanawiam się co zmienia dodanie jajka do tego ciasta... Czy nie lepiej do asy cukru, kakaa i "Kasi" dodać herbatniki i orzechy, apotem ostudzić? czy to jajko jest niezbędne?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • aneta pukrop

    aneta pukrop, 28.02.2016

    właśnie zrobiłam włożyłam do lodówki :) dobry i prosty przepis ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto mozaikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto mozaikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto mozaikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto mozaikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto mozaikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto mozaikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto mozaikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto mozaikoweCiasto mozaikowe

Ciasto mozaikowe sprawdzi się podane jako deser lub słodka przekąska niezależnie od okazji. Jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że zasugerujesz się poniższymi krokami. Przyrządzisz je z zaledwie kilku składników, a dodatkowo zaoszczędzisz dużo czasu – to przepis na ciasto bez pieczenia. Na początek wymieszaj w rondelku cukier, margarynę i kakao w proszku. Kiedy uzyskasz gładką konsystencję masy, dodaj jajka, ciągle mieszając. Następnie pokrusz herbatniki i posiekaj orzechy, np. włoskie lub migdały, i wsyp do masy. Formę do pieczenia wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wylej na to ciasto. Ugnieć je dużą łyżką lub zawiń w rulon i odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Kiedy słodka przekąska będzie miała odpowiednią temperaturę, pokrój ją na grube kawałki i podawaj posypaną cukrem pudrem oraz kakao. Dobrym sposobem na urozmaicenie jej smaku jest też przygotowanie polewy czekoladowej. Na koniec udekoruj talerz cytryną lub pomarańczą. Ciasto serwuj z gorącą czekoladą albo owocową herbatą. Koniecznie przyrządź je przy najbliższej okazji i podziel się opinią w komentarzu. Smacznego!