Ciasto orzechowe z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

30 dekagramów

6 sztuk

2 łyżeczki

10 dekagramów

3 łyżeczki

masa:

1 kilogram

0.5 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

250 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć Kasię z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku, cynamon, orzechy mielone, mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 2

Całość dokładnie wymieszać, piec w temp. 180 st., aż ciasto będzie odstawało od blachy.

Krok 3

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć razem z cukrem. Do masy jabłkowej dodajemy jajka - wcześniej rozbite mikserem- oraz sok i skórkę z cytryny.

Krok 4

Do całości wsypujemy budyń. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.

Krok 5

Gotową masę jabłkową wyłożyć na ciasto orzechowe.

Krok 6

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową. Całość posypać startą czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej