Ciasto ucierane uniwersalne

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

4 łyżeczki

4 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodając Kasię. Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min.

Krok 2

Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek.

Krok 3

Gdy zabrakło mi Kasi, dodałam jako zamiennik 1 szklankę oleju z pierwszego tłoczenia.

Krok 4

Inna wersja to ciasto orzechowe. Odjęłam 1 szklankę mąki dodając szklankę zmielonych orzechów włoskich albo maku niezmielonego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ucierane uniwersalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ucierane uniwersalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ucierane uniwersalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ucierane uniwersalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ucierane uniwersalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ucierane uniwersalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ucierane uniwersalne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej