Ciasto ucierane uniwersalne

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

4 sztuki

1 szklanka

4 szklanki

4 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie: ubić w mikserze jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodając Kasię. Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na dużą blachę, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 40 min.

Krok 2

Na wierzchu można ułożyć umoczone w tartej bułce sezonowe owoce lub owoce z kompotu, przy dodaniu do ciasta podstawowego bakalii otrzymujemy keks, po dodaniu przyprawy piernikowej – piernik, a po dodaniu kakao – murzynek.

Krok 3

Gdy zabrakło mi Kasi, dodałam jako zamiennik 1 szklankę oleju z pierwszego tłoczenia.

Krok 4

Inna wersja to ciasto orzechowe. Odjęłam 1 szklankę mąki dodając szklankę zmielonych orzechów włoskich albo maku niezmielonego.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej