Ciasto z ukrytym sercem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

514 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

504 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

8 sztuk

600 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

polewa:

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm).

Krok 2

Utrzeć na gładką masę 200g Kasi i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.

Krok 3

W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.

Krok 4

Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożyczym (zacząć od niwielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).

Krok 5

Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.

Krok 6

Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.

Krok 7

Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.

Krok 8

Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Można użyć innego koloru i wykrojnika o innym kształcie. Jeśli nie serce, to może motyl albo gwiazda?

3

Opinie o przepisie

  • Danuta Kukla

    Danuta Kukla, 15.11.2016

    przepraszam teraz mi się otworzył cały przepis- pytanie nieaktualne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kukla

    Danuta Kukla, 15.11.2016

    Witam:) w jaki sposób uzyskać kształt serce w środku ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kukla

    Danuta Kukla, 15.11.2016

    Witam :) mam pytanie w jaki sposób uzyskać kształt serca w cieście?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z ukrytym sercem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z ukrytym sercem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z ukrytym sercem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z ukrytym sercem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z ukrytym sercem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z ukrytym sercem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z ukrytym sercem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z ukrytym sercemCiasto z ukrytym sercem

Ciasto z ukrytym sercem to propozycja dla każdego fana słodyczy. Sprawdzi się podane jako słodka przekąska na co dzień lub jako deser na specjalną okazję. Ucierając masę na ciasto, dodawaj po jednym jajku do uzyskania gładkiej konsystencji. Osobno zmieszaj przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo wlewaj mleko. Kiedy masa na ciasto będzie gotowa, przełóż ją do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Zdecyduj się na formę keksową – będzie do tego celu najlepsza. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, że możesz sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, zanurzając w cieście patyczek – jeśli po wyjęciu jest suchy, to oznaka, że ciasto jest gotowe. Ważne, żeby odczekać kilka minut przed wyjęciem go z formy, ponieważ musi nieco ostygnąć. Następnie przygotuj masę na serca i postępuj zgodnie z zaleceniami zawartymi w przepisie. Na koniec gotowy wypiek oblej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą – białą lub mleczną. Kiedy czekolada ma jeszcze formę płynną, obsyp ją wiórkami kokosowymi lub rodzynkami. Smacznego!