
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
200 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
4 łyżki
100 mililitrów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę. Następnie dodaj mięso i smaż kilka minut.
Krok 2
Fix wymieszaj ze szklanką wody. Wlej do mięsa i duś na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki podgrzej i wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i dopraw do smaku.
Krok 4
Ciasto francuskie pokrój na duże kwadraty i wyłóż nimi wgłębienia w formie do muffinów.
Krok 5
Następnie nałóż mięso i poprzykrywaj ziemniaczanym puree.
Krok 6
Wierzch każdej porcji posyp startym serem i nałóż odrobinę margaryny.
Krok 7
Formę piecz 25-30 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Pikantne Bolognese z chili Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Ciasto francuskie jest wykorzystywane zarówno do słodkich przekąsek, jak i wytrawnych dań. Jako drugie śniadanie lub podwieczorek świetnie sprawdzi się w połączeniu z mięsem mielonym. Żeby przyrządzić tę potrawę, zacznij od przygotowywania mięsa, np. wieprzowego. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Dobrym sposobem jest także dodanie przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dołóż mięso, po czym gotową przyprawę do wieprzowiny wymieszaj z odrobiną wody i wlej na patelnię. Tak doprawiony farsz duś na małym ogniu kilka minut. Teraz podgrzej ugotowane wcześniej ziemniaki, wymieszaj je ze śmietaną oraz margaryną i dopraw według uznania. Następnie pokrój ciasto francuskie na kwadraty i wyłóż nimi formę na muffiny. Na ciasto nałóż mięsny farsz i ziemniaki. Posyp wszystko startym żółtym serem, a na wierzch połóż odrobinę margaryny. Tak przygotowaną przekąskę włóż do nagrzanego piekarnika. Serwuj solo lub z dipami – sprawdzi się np. czosnkowy i paprykowy.