Ciasto ze słonecznikiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

krem:

0.5 litra

2 łyżki

1 opakowanie

2 opakowania

masa:

17 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

20 dekagramów

1 łyżka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem.

Krok 2

Dodać kakao i budyń. Piec 30 min. w temp. 180 st.

Krok 3

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać Śnieżkę, a na koniec dodać fixy. Kremem przełożyć ciasto.

Krok 4

Na ciasto wyłożyć masę krówkową.

Krok 5

Na patelni rozpuścić Kasię, cukry i mleko. Dodać słonecznik i podsmażyć.

Krok 6

Ciepłe wyłożyć na krówkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ze słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ze słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ze słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ze słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ze słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ze słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ze słonecznikiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Prince Polo
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ze słonecznikiemCiasto ze słonecznikiem

Ciasto ze słonecznikiem to dobra alternatywa dla wypieków z dodatkiem orzechów. Przygotowuje się je na kakaowym biszkopcie, do którego dodaje się budyń śmietankowy. Dzięki temu biszkopt ma subtelniejszy smak i jest bardzo puszysty. Ciasto przekłada się bitą śmietaną, a jego wierzch smaruje gęstą i słodką krówkową masą. Śmietanę urozmaicisz rodzynkami, startą gorzką czekoladą lub płatkami migdałów. Zwieńczeniem tego smacznego wypieku są, oczywiście, pestki słonecznika. Podsmaża się je na patelni z rozpuszczoną margaryną, mlekiem oraz cukrem. Wyłożone (jeszcze ciepłe) na masę krówkową wtapiają się w nią, tworząc chrupiącą warstwę. Ciasto ze słonecznikiem łączy więc delikatność ze słodką wyrazistością. Wprowadza również do wypieków pestki, które niezbyt często są wykorzystywane w tego rodzaju przepisach. Tak przygotowane stanowi doskonały dodatek do popołudniowej kawy, słodką przekąskę w pracy albo deser podczas przyjęcia. Wykorzystaj podany przepis, upiecz je i sprawdź, czy będzie smakowało i Tobie.