Czekoladowe ciasto z kaszą manną

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

1 łyżeczka

6 łyżek

5 łyżek

1 szczypta

25 mililitrów

2 łyżki

masa:

4 łyżki

3 łyżki

25 mililitrów

1 opakowanie

polewa:

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i utrzeć, aby nie zgrzytał.

Krok 2

Następnie dodać żółtka, olej, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Ciasto przełożyć do formy (mała keksówka).

Krok 4

Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.

Krok 5

Wystudzone ciasto przeciąć na kilka warstw.

Krok 6

Masa: Kaszę ugotować na mleku uważając, aby nie powstały grudki, dodać cukier (wymieszać) i wystudzić.

Krok 7

Kasię utrzeć do białości, ucierając dalej dodać zimną kaszę manną (powinna być bardzo gęsta), kilka kropel olejku migdałowego (tyle ile każdemu pasuje) i spirytus wg własnego uznania.

Krok 8

Placki ciasta przekładać masą i polać polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa).

Krok 9

Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej