Czekoladowe ciasto z kaszą manną

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

0.75 szklanki

5 łyżek

2 łyżki

1 łyżeczka

25 mililitrów

1 szczypta

masa:

0.5 litra

4 łyżki

6 łyżek

200 gramów

1 opakowanie

25 mililitrów

polewa:

1 opakowanie

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i utrzeć, aby nie zgrzytał.

Krok 2

Następnie dodać żółtka, olej, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 3

Ciasto przełożyć do formy (mała keksówka).

Krok 4

Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.

Krok 5

Wystudzone ciasto przeciąć na kilka warstw.

Krok 6

Masa: Kaszę ugotować na mleku uważając, aby nie powstały grudki, dodać cukier (wymieszać) i wystudzić.

Krok 7

Kasię utrzeć do białości, ucierając dalej dodać zimną kaszę manną (powinna być bardzo gęsta), kilka kropel olejku migdałowego (tyle ile każdemu pasuje) i spirytus wg własnego uznania.

Krok 8

Placki ciasta przekładać masą i polać polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa).

Krok 9

Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe ciasto z kaszą manną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krajanka czekoladowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej