Deser z winogronami

czyli puszyste ciasto na herbatnikach

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

313

1182 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

masa:

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami.

Krok 2

Powstałą masę przełóż do tortownicy o średnicy 26 cm, ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.

Krok 3

Galaretkę kiwi rozpuść w połowie podanej na opakowaniu wody.

Krok 4

Galaretki cytrynowe rozpuść w 1/3 podanej na opakowaniu wody. Ostudź.

Krok 5

Schłodzone mleko ubij mikserem na sztywno.

Krok 6

Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumienie ostudzone galaretki cytrynowe.

Krok 7

Piankę wymieszaj z umytymi i osuszonymi winogronami.

Krok 8

Piankę z winogronami wyłóż na przygotowany wcześniej spód deseru.

Krok 9

Całość polej galaretką kiwi i odstaw do lodówki, by deser stężał.

48

Opinie o przepisie

  • Bożena SŁODKOWSKA

    Bożena SŁODKOWSKA

    Świetne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bujok

    Teresa Bujok

    niebo w ustach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa  Włodarczyk

    Ewa Włodarczyk

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wawroska

    Irena Wawroska

    apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kylie Swoboda

    Kylie Swoboda

    Od lat robię to ciasto,kupuje mleko skondensowane niesłodzone w puszce lub w kartoniku 500ml.Wkładam je do zamrazalnika na 1h.Po wyciagnieciu ubijam je mikserem ( zrobi sie geste) i łaczę z ostudzonymi dwiema galaretkami w 300ml wody.Dosłodzić do smaku.Nie bac sie ze mleko w zamrażalniku sie zamrozi 1 h starczy,nie zostawiac na dłuzej..Powodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina kukla

    ewelina kukla

    jaką śmietanę dodajecie czy można np. łacieta w czerwonym opakowaniu do ciast

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina kukla

    ewelina kukla

    a jaką śmietanę użyliście czy można łaciate w czerwonym opakowaniu do ciast i deserów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Figurska

    Magdalena Figurska

    Jak można mleko ubić na sztywno?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzechowiak

    Monika Grzechowiak

    Ania Kuźniak to kiedy zrobisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Majcherek

    Justyna Majcherek

    Pycha...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Piotrkowska

    Teresa Piotrkowska

    Własneg

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Miechowicz

    Ewa Miechowicz

    Naprawde pyszne robilam nie tylko zielony.naprawde polecam i bardzo latwy i szybki deser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurek Haas

    Jurek Haas

    Wiglada dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Janicka

    Magdalena Janicka

    ja w kwestii formalnej, jak ubić mleko na puch

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tamara Rutkowska

    Tamara Rutkowska

    NIE PRZEPADAM ZA DESEREM : CO SIĘ CIUT RUSZA" ALE TEN WYGLĄDA SUPER

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Kordas

    Bolesław Kordas

    Chciałbym, aby i mnie było "zielono" , gdyby nie niektórzy sąsiedzi ze WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ, którym tak się nie podobała żywa, zielona ściana z ałyczy (Niesiolowskiego mirabelki), że postanowili ją usunąć, zastępując (bezprawnie) "ładnymi" tujami (żywotnikami), które niczego nie przysłaniają (eternitowy azbest przy dziecięcym placu zabaw).Wszystko to dzieje się przy zgodzie Spółdzielni Mieszkaniowej -wbrew prawu -regulaminie ŻERKOWSKO-CZESZEWSKIEGO Parku Krajobrazowego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Toman-hanusik

    Iwona Toman-hanusik

    smacznego a kawka gdzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska

    Napewno smakuje tak jak wygląda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kulesza

    Krystyna Kulesza

    No to Mila Justynko smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Golebiowska

    Halina Golebiowska

    Mleko nie słodzone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Golebiowska

    Halina Golebiowska

    Super przepis właśnie go dzisiaj zjadam,bardzo łatwy i szybko się robi!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Kupiec

    Bogusław Kupiec

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wojtylak

    Anna Wojtylak

    ile galaretek na kostke i ile do serka ??dac?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Antonowicz

    Maria Antonowicz

    Pyszny także z innymi owocami ...super z truskawkami !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Pankiewicz

    Marzena Pankiewicz

    Smacznego super pięknie ciasto tort

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Guzy

    Elzbieta Guzy

    az mi ślinka leci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kozłowska

    Jolanta Kozłowska

    O

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Zepchła

    Grażyna Zepchła

    CHĘTNIE BYM ZROBIŁA I ZJADŁA.PYSZNIE WYGLĄDA.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Strabel Kamila

    Strabel Kamila

    Mam pytanie mleko zagęszczone słodzone czy niesłodzone?? bo w przepisie nie jest sprecyzowane

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z winogronamiDeser z winogronami

Ciasta na zimno to nie tylko serniki. Dzięki masie mlecznej z dodatkiem galaretki przygotujesz także pyszne desery przypominające ptasie mleczko – jednym z nich jest nasze ciasto z winogronami. Kruchy spód przyrządzisz z herbatników, cukru i tłuszczu (możesz sięgnąć też po inne ciasteczka, np. pełnoziarniste albo owsiane). Dokładnie wyłóż nimi dno tortownicy. Przed przygotowaniem ciasta schłódź mleko skondensowane i rozpuść dwa rodzaje galaretki – o smaku kiwi i cytryny. Użyj mniej wody niż zaleca producent, żeby galaretki lepiej stężały, kiedy połączysz je z pozostałymi składnikami. Mleko ubijaj, a następnie powoli wlewaj do niego schłodzoną galaretkę cytrynową – tak przygotowaną masę połącz z winogronami (większe owoce możesz przekroić na pół) i wylej ją na spód z herbatników. Całość polej galaretką o smaku kiwi. Zanim całkowicie stężeje, możesz dodatkowo ozdobić ją owocami. Ciasto z winogronami to świetna słodka przekąska, zwłaszcza na lato – spróbuj i zaserwuj je przy najbliższej okazji!