Dorsz z ziołowym „crustem”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

10 gramów

1 pęczek

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skórki. Rybę umyj, osusz, potnij na odpowiedniej wielkości kawałki, oprósz grubo mielonym pieprzem, skórką z cytryny oraz jeśli uznasz to za konieczne odrobiną soli. Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 2

Pomidory pokrój w drobną kosteczkę, przesiekaj kapary, oliwki przekrój na cztery części.

Krok 3

Do kielich miksera wlej kilka łyżek wody, dodaj RAMĘ z oliwą z oliwek z nutą bazylii, czosnek i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Powstałą masę wymieszaj z bułką tartą, oliwkami, kaparami, pestkami słonecznika i posiekanymi suszonymi pomidorami.

Krok 4

Grubą warstwę na około 1 cm bułki z RAMĄ i pozostałymi składnikami nałóż na rybę, delikatnie przyciśnij aby masa przywarła do powierzchni ryby. Całość umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 8-10 minut w zależności od grubości ryby.

przepisy.pl

Dobra rada:

Natkę pietruszki możesz wymienić na świeże liście bazylii, a ziarno słonecznika na orzeszki piniowe. Powstanie wtedy przepis o wiele bardziej aromatyczny. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z ziołowym „crustem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z ziołowym „crustem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z ziołowym „crustem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z ziołowym „crustem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z ziołowym „crustem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z ziołowym „crustem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z ziołowym „crustem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej