Cielęcina duszona - przepis z kością: w sosie | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Duszona cielęcina

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

heart
168 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

2 sztuki

3 ziarna

700 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cielęcinę oprósz solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w mące i obsmaż z obu stron. Mięso przełóż na chwilę na talerz.

Duszona cielęcina - Krok 1

Krok 2

Marchewkę zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w plastry. Warzywa podsmaż w tym samym garnku co mięso. Następnie oprósz je pozostałą mąką i smaż przez chwilę.

Duszona cielęcina - Krok 2

Krok 3

Mięso włóż z powrotem do garnka, w którym znajdują się warzywa i zalej 700 ml wody.

Duszona cielęcina - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawy i Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość duś pod przykryciem około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Duszona cielęcina - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona cielęcina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona cielęcinaDuszona cielęcina

Wypróbuj przepis na idealnie soczystą, duszoną cielęcinę. Potrawa doskonale nada się na wykwintny obiad, czy uroczystą kolację. Przygotuj ją dla bliskich, a na pewno docenią ten wyrafinowany smak. Idealna cielęcina duszona w aromatycznym bulionie z warzywami, suszonymi grzybami i pachnącymi przyprawami zachwyci każde podniebienie. Tajemnica tej potrawy tkwi w odpowiednio przygotowanym mięsie i doskonale dobranych dodatkach. Oprósz cielęcinę sola i pieprzem, obtocz ją w mące i obsmaż z obu stron. Następnie zetrzyj na tarce marchewkę, pokrój cebulę, oprósz warzywa mąką i obsmaż. Połącz ze sobą wszystkie składniki, zalej je wodą i dodaj esencję do duszonych mięs Knorr. Duś danie przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Delikatną cielęcinę podaj ze złocistymi ziemniakami i posyp świeżym koperkiem. Niebo w gębie!