Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

360 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

20 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na bok, aby zmiękły.

Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki umyj, oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Oprósz dokładnie przyprawą do wieprzowiny Knorr. Przyprawa nada mięsu wyrazistego smaku. Zamarynowane polędwiczki odstaw przynajmniej na godzinę do lodówki.

Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso obsmaż z obu stron na patelni, na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni. Mięso odłóż na bok

Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni obsmaż pokrojona w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz wcześniej namoczone grzyby razem z płynem. Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu dodaj śmietanę i włóż na powrót polędwiczki wieprzowe. Duś pod przykryciem około 15 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. Tak przygotowane polędwiczki będą soczyste w środku.

Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu można dodać gałązkę tymianku lub rozmarynu, aby nadać potrawie ziołowego aromatu.

2

Opinie o przepisie

  • Krystyna Halek

    Krystyna Halek

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Marzec

    Leszek Marzec

    Jadę do Ciebie na obiad pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietanąDuszone polędwiczki w sosie grzybowym i śmietaną

Soczyste polędwiczki w sosie grzybowym to świetna propozycja na codzienny obiad. Marynowane przed smażeniem mięso wieprzowe jest dobrze przyprawione i świetnie komponuje się z kremowym sosem na bazie suszonych grzybów. Potrawę serwuje się z ziemniakami purée lub gotowanymi, ale dobrze komponuje się również z dodatkami mącznymi – kluskami, kopytkami czy makaronem. Polędwiczki często podaje się też z kaszą gryczaną lub ryżem. Z warzywnych surówek sprawdzą się te z czerwonej kapusty, buraków lub selera. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będą także sałatki ze świeżych warzyw, np. z roszponki, czerwonej cebuli, ogórków, pomidorów i sera pleśniowego. Danie ozdabia się świeżym tymiankiem lub listkami kolendry. Jeśli zależy Ci na efektownym sposobie jego podania, ułóż wzdłuż półmiska plasterki marchewki, obok nich polędwiczki, a do sosjerki wylej grzybowy sos i posyp go świeżym koperkiem. Masz ochotę na mięso duszone w gęstym grzybowym sosie? W jego przygotowaniu pomoże Ci podany poniżej przepis!