Jajko zapiekane w pomidorze, sałatka ze szpinaku i gruszki, chleb słonecznikowy

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1456 kJ / 348 Kcal | 17 % |
Tłuszcz | 18.8 g | 27 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.6 g | 18 % |
Węglowodany | 39.7 g | 15 % |
w tym cukry | 2.1 g | 2 % |
Błonnik | 7.4 g | - |
Białko | 12.3 g | 25 % |
Sól | 0.7 g | 12 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 390 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Pomidora umyj i odkrój czubek z ogonkiem, wydrąż środek i posyp posiekaną bazylią. Rozbite jajko umieść w pomidorze, posyp papryką mieloną i świeżo mielonym pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180◦C przez 15-20 minut.
- Krok 2Przygotuj sałatkę: szpinak umyj i osusz. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, orzechy posiekaj. Wszystkie składniki sałatki połóż na talerzyku, skrop oliwą z oliwek i kremem z octu balsamicznego.
- Krok 3Upieczonego pomidora z jajkiem posyp szczypiorkiem i podawaj z pieczywem posmarowanym Florą ProActiv.
Przygotowanie
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, potasu, miedzi, manganu, witaminy B2, witaminy B6, witaminy A, witaminy E, witaminy C, witaminy D, folianów.