Kanapka klubowa z cukinią i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

305 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj drobno i rozmieszaj dokładnie z margaryną, dopraw do smaku. Tak przygotowana margaryną posmaruj kromki pieczywa.

Kanapka klubowa z cukinią i awokado - Krok 1

Krok 2

Awokado przekrój na pół ostrym nożem, następnie „brodę” noża wbij ostrożnie w pestkę owocu, przekręć nóż i wyjmij pestkę. Łyżką stołową jednym ruchem wydrąż miąższ, a następnie pokrój w plastry.

Kanapka klubowa z cukinią i awokado - Krok 2

Krok 3

Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry – rozłóż na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą. Po kilku minutach zbierz papierowym ręcznikiem wodę.

Kanapka klubowa z cukinią i awokado - Krok 3

Krok 4

Kromki pieczywa posmaruj czosnkową margaryną i opiecz krótko na ruszcie w rozgrzanym do 200° C piekarniku. Przygotuj dwie klubowe kanapki: na dwie kromki pieczywa nałóż dekoracyjnie plastry cukinii, na kolejne dwie nałóż plastry awokado oraz kiełki słonecznika. Pozostałe dwie kromki pozostaw.

Kanapka klubowa z cukinią i awokado - Krok 4

Krok 5

Na kromkę pieczywa z cukinią nałóż kromkę z awokado i kiełkami – przykryj trzecią, „pustą” kromką. Złóż w ten sposób dwie kanapki. Kanapki przyciśnij lekko dłonią, przekrój po przekątnej na pół i od razu podawaj.

Kanapka klubowa z cukinią i awokado - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do margaryny szczyptę pieprzu Cayenne.

3

Opinie o przepisie

  • Gabrysia Grot

    Gabrysia Grot

    Pych!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Kulaga

    Edyta Kulaga

    Club sandwich to raczej z kurczakiem, bekonem, salata, pomidorami i majonezem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Zagrajek

    Małgosia Zagrajek

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka klubowa z cukinią i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka klubowa z cukinią i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka klubowa z cukinią i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka klubowa z cukinią i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka klubowa z cukinią i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka klubowa z cukinią i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka klubowa z cukinią i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka klubowa z cukinią i awokadoKanapka klubowa z cukinią i awokado

Kanapka klubowa w klasycznej postaci przekładana jest indykiem. Jeśli jednak preferujesz potrawy bezmięsne, przyrządź ją „na zielono”. Potrzebnych będzie jedynie kilka składników, m.in. cukinia, awokado i kiełki słonecznika. Żeby dodać im wyrazistości, margarynę, której użyjesz do przygotowania kanapek, połącz z drobno posiekanym czosnkiem, by przeszła jego aromatem. Kromki pieczywa wieloziarnistego zapiecz przez chwilę, by stały się chrupiące. W tym czasie pokrój w plastry awokado. Wybierz owoc, który jest miękki i jednocześnie jędrny – to oznaka jego dojrzałości i gotowości do spożycia. Na dwóch kromkach chleba ułóż cukinię, a na dwóch następnych – awokado i kiełki. Połóż jedną na drugą, a następnie przykryj je kawałkiem chleba bez dodatków. Powstanie w ten sposób piętrowa kanapka – idealna na drugie śniadanie albo podwieczorek. Jeśli planujesz poczęstować taką przekąską gości, przewiąż kanapki lekko sznurkami, by lepiej prezentowały się na stole. Inną opcją jest przekrojenie ich na trójkąty i połączenie wykałaczką. Który sposób podania kanapki klubowej wybierzesz?