Focaccia z orzechami i figą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Focaccia z orzechami i figą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

7 gramów

1 szczypta

4 łyżki

40 mililitrów

350 gramów

110 gramów

do posypania:

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

6 sztuk

115 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj drożdże, sól, przyprawę pomidory Knorr, oliwę oraz ciepłą wodę, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto ok 5 minut aż będzie gładkie.

Krok 2

Przełóż ciasto do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscy aż wyrośnie dwukrotnie. W między czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Krok 3

Następnie wysyp mąką blaszkę z piekarnika i wyłóż wyrośnięte ciasto. Rozgnieć palcami tak aby miało 0,5cm grubości i charakterystyczne wgniecenia. Ciasto nie musi mieć regularnego kształtu. Skrop oliwą, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Krok 4

Figi pokrój w ćwiartki. Pokrój cebulę w piórka i usmaż na patelni z oliwą aż będzie bardzo miękka i lekko rumiana – ok 12 minut.

Krok 5

Na wierzchu foccaci połóż usmażoną cebulę, figi, orzechy i kawałki sera gorgonzola. Posyp całość przyprawą Knorr z suszonymi pomidorami i piecz przez 20-25 minut. Podawaj w temperaturze pokojowej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast fig możesz użyć czarnych oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Focaccia z orzechami i figą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Focaccia z orzechami i figąFocaccia z orzechami i figą

Focaccię zjecie we Włoszech w wielu odmianach. Niemal każdy region tego kraju ma swój ulubiony przepis na ciasto, które zachwyca prostotą wykonania i niesamowitym smakiem. Często jedzona jest jedynie z oliwą lub suszonymi pomidorami. My proponujemy Wam nieco bardziej egzotyczną wersję: oto focaccia z dodatkiem fig, orzechów włoskich i sera Gorgonzola. Spróbujcie, będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej oraz oryginalnych przekąsek.

Na jaką okazję?

Focaccia z orzechami i figą świetnie wzbogaci menu imprezowe. Jest także rewelacyjnym pomysłem na przekąskę lub drugie śniadanie. Na ciepło możecie ją serwować w porze lunchu.

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie są najprawdopodobniej najstarszym jedzeniem pochodzącym z drzew. Historycy twierdzą, iż znane były już 10 tysięcy lat temu. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez orzechów, które dodawane są do dań wytrawnych, jak i deserów.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz nieco bardziej wytrawny smak focacci, figi zastąp czarnymi oliwkami.