
Składniki
800 gramów
7 gramów
1 szczypta
4 łyżki
40 mililitrów
350 gramów
110 gramów
do posypania:
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
6 sztuk
115 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj drożdże, sól, przyprawę pomidory Knorr, oliwę oraz ciepłą wodę, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto ok 5 minut aż będzie gładkie.
Krok 2
Przełóż ciasto do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscy aż wyrośnie dwukrotnie. W między czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Krok 3
Następnie wysyp mąką blaszkę z piekarnika i wyłóż wyrośnięte ciasto. Rozgnieć palcami tak aby miało 0,5cm grubości i charakterystyczne wgniecenia. Ciasto nie musi mieć regularnego kształtu. Skrop oliwą, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 4
Figi pokrój w ćwiartki. Pokrój cebulę w piórka i usmaż na patelni z oliwą aż będzie bardzo miękka i lekko rumiana – ok 12 minut.
Krok 5
Na wierzchu foccaci połóż usmażoną cebulę, figi, orzechy i kawałki sera gorgonzola. Posyp całość przyprawą Knorr z suszonymi pomidorami i piecz przez 20-25 minut. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Dobra rada:
Zamiast fig możesz użyć czarnych oliwek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Focaccia z orzechami i figą
Focaccię zjecie we Włoszech w wielu odmianach. Niemal każdy region tego kraju ma swój ulubiony przepis na ciasto, które zachwyca prostotą wykonania i niesamowitym smakiem. Często jedzona jest jedynie z oliwą lub suszonymi pomidorami. My proponujemy Wam nieco bardziej egzotyczną wersję: oto focaccia z dodatkiem fig, orzechów włoskich i sera Gorgonzola. Spróbujcie, będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej oraz oryginalnych przekąsek.
Na jaką okazję?
Focaccia z orzechami i figą świetnie wzbogaci menu imprezowe. Jest także rewelacyjnym pomysłem na przekąskę lub drugie śniadanie. Na ciepło możecie ją serwować w porze lunchu.
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie są najprawdopodobniej najstarszym jedzeniem pochodzącym z drzew. Historycy twierdzą, iż znane były już 10 tysięcy lat temu. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez orzechów, które dodawane są do dań wytrawnych, jak i deserów.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz nieco bardziej wytrawny smak focacci, figi zastąp czarnymi oliwkami.


































