Kanapki z włoską pastą pomidorową

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 227 Kcal | 11 % |
Tłuszcz | 9.8 g | 14 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1.6 g | 8 % |
Węglowodany | 28.3 g | 11 % |
w tym cukry | 2.5 g | 3 % |
Błonnik | 3.2 g | - |
Białko | 9.4 g | 19 % |
Sól | 0.7 g | 12 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 124 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem aż powstanie gładka pasta.
- Krok 2Pieczywo posmaruj margaryną a następnie nakładaj przygotowaną pastą.
- Krok 3Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach.
- Krok 4Szczypiorek drobno posiekaj a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.

Aby kanapki były jeszcze smaczniejsze możesz przed nałożeniem pasty przygotować z chleba grzanki. Kanapki możesz udekorować listkami świeżej bazylii.

Pasty do kanapek występują w wielu odsłonach. Mięsne, wegetariańskie, wegańskie – sposobów na nie jest mnóstwo. Wypróbuj mocno pomidorowej pasty we włoskim stylu. Do jej przyrządzenia użyj twarogu, majonezu i koncentratu pomidorowego. Nadają się także świeże pomidory. Pokrój je drobno albo pozbaw gniazd nasiennych i przetrzyj ich miąższ przez sitko. Dobrym sposobem na wzmocnienie smaku pasty jest dodatek czerwonego pesto. Urozmaicisz ją również za pomocą suszonych pomidorów. Nadaj jej wyjątkowego aromatu. W tym celu posiekaj świeże liście bazylii i połącz z twarogową masą. Pasuje do niej każdy rodzaj pieczywa. Bagietkę przekrój wzdłuż. Z kolei z chleba przyrządzisz grzanki, np. czosnkowe lub paprykowe. Wykorzystaj czerwone i żółte pomidorki koktajlowe. Układaj je na przemian z oliwkami lub kaparami. Udekoruj szczypiorkiem albo świeżymi listkami bazylii. Żeby kanapki ładniej prezentowały się na talerzu, przekrój je na trójkąty. Dobrym pomysłem będzie także wycięcie z chleba kółek. Smacznego!