Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

958 osób wydrukowało

Pobierz pdf

592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż karkówki zrób otwór nożem, nie przebijając tylnej ścianki.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 1

Krok 2

Przyprawa do karkówki Knorr, zioła i posiekany czosnek wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, następnie natrzyj marynatą mięso.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz. Chrzan dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połącz z miękkim masłem.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 3

Krok 4

Nadziewaj karkówkę chrzanem, aż do wykorzystania całego farszu.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 4

Krok 5

Karkówkę włóż do rękawa dołączonego do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, dodaj pozostałą marynatę i piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 °C.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno, pokrojoną w plastry.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanemKarkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Karkówka pieczona nadziewana chrzanem to ciekawy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, a także świetna alternatywa dla pieczeni schabowych. Dobrze doprawione mięso posiada ostrą nutę, głównie za sprawą dodatku chrzanu oraz czosnku. Danie powinno być przyrządzone z dobrej jakości karkówki, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd. Wybieraj raczej mniejsze kawałki – ich mięso będzie bardziej miękkie i delikatne. Przygotuj marynatę, czosnek przeciśnij przez praskę, a wydobędziesz z niego więcej smaku. Natrzyj mięso i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj farsz. Warto do chrzanowego nadzienia dodać przyprawy –  wykorzystaj np. majeranek, tymianek lub pietruszkę. Karkówkę włóż do woreczka do pieczenia, zamknij i potrząśnij. Dzięki temu marynata równomiernie otoczy mięso. Karkówka pieczona nadziewana chrzanem może być serwowana zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do kanapek. Podając ją na obiad, serwuj ją z ziemniakami i sosem, np. musztardowym lub chrzanowym. Sprawdź nasz przepis i spróbuj, jak smakuje ta pieczeń.