Karkówka pieczona z chrzanem – nadziewana | Przepisy.pl pixel

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1061 osób wydrukowało

Pobierz pdf

750 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż karkówki zrób otwór nożem, nie przebijając tylnej ścianki.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 1

Krok 2

Przyprawa do karkówki Knorr, zioła i posiekany czosnek wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, następnie natrzyj marynatą mięso.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz. Chrzan dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połącz z miękkim masłem.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 3

Krok 4

Nadziewaj karkówkę chrzanem, aż do wykorzystania całego farszu.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 4

Krok 5

Karkówkę włóż do rękawa dołączonego do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, dodaj pozostałą marynatę i piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 °C.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno, pokrojoną w plastry.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanemKarkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Karkówka pieczona nadziewana chrzanem to ciekawy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, a także świetna alternatywa dla pieczonego schabu. Dobrze doprawione mięso posiada, charakterystyczną dla chrzanu i czosnku, ostrą nutę. Przekonaj się, że ten rodzaj mięsa nadaje się nie tylko na grilla. Plastry karkówki pieczone w rękawie to prosty sposób na urozmaicenie swoich posiłków o każdej porze roku.

Dla kogo?

Przepis na karkówkę pieczoną w rękawie spodoba się osobom, które cenią sprytne triki kulinarne. Karkówkę włóż do woreczka do pieczenia, zamknij i potrząśnij. Dzięki temu marynata równomiernie otoczy mięso. Każdy kęs będzie smakować wybornie.

Na jaką okazję?

Karkówka pieczona nadziewana chrzanem może być serwowana zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do kanapek. To od nas zależy, kiedy chcemy cieszyć się jej smakiem. Karkówka z chrzanem w galarecie nadaje się do podania na półmisku, kiedy mają zjawi się goście.

Czy wiesz, że?

Danie powinno być przyrządzone z dobrej jakości karkówki, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd. Wybieraj raczej mniejsze kawałki – ich mięso będzie bardziej miękkie i delikatne. Przygotowując marynatę do karkówki pieczonej z chrzanem, czosnek przeciśnij przez praskę, a wydobędziesz z niego więcej smaku i aromatu. Natrzyj mięso i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj farsz. Warto do chrzanowego nadzienia do karkówki dodać przyprawy – wykorzystaj np. majeranek, tymianek lub pietruszkę. 

Dla urozmaicenia:

Podając karkówkę pieczoną w rękawie z chrzanem z naszego przepisu na obiad, serwuj ją z ziemniakami i sosem, np. musztardowym lub chrzanowym. Koniecznie sprawdź nasz przepis na karkówkę z chrzanem i spróbuj, jak smakuje ta pieczeń.