Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem
łatwe
753 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wzdłuż karkówki zrób otwór nożem, nie przebijając tylnej ścianki.

Krok 2
Przyprawa do karkówki Knorr, zioła i posiekany czosnek wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, następnie natrzyj marynatą mięso.

Krok 3
Przygotuj farsz. Chrzan dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połącz z miękkim masłem.

Krok 4
Nadziewaj karkówkę chrzanem, aż do wykorzystania całego farszu.

Krok 5
Karkówkę włóż do rękawa dołączonego do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, dodaj pozostałą marynatę i piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 °C.

Krok 6
Podawaj na zimno, pokrojoną w plastry.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem
Karkówka pieczona nadziewana chrzanem to ciekawy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, a także świetna alternatywa dla pieczonego schabu. Dobrze doprawione mięso posiada, charakterystyczną dla chrzanu i czosnku, ostrą nutę. Przekonaj się, że ten rodzaj mięsa nadaje się nie tylko na grilla. Plastry karkówki pieczone w rękawie to prosty sposób na urozmaicenie swoich posiłków o każdej porze roku.
Dla kogo?
Przepis na karkówkę pieczoną w rękawie spodoba się osobom, które cenią sprytne triki kulinarne. Karkówkę włóż do woreczka do pieczenia, zamknij i potrząśnij. Dzięki temu marynata równomiernie otoczy mięso. Każdy kęs będzie smakować wybornie.
Na jaką okazję?
Karkówka pieczona nadziewana chrzanem może być serwowana zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do kanapek. To od nas zależy, kiedy chcemy cieszyć się jej smakiem. Karkówka z chrzanem w galarecie nadaje się do podania na półmisku, kiedy mają zjawi się goście.
Czy wiesz, że?
Danie powinno być przyrządzone z dobrej jakości karkówki, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd. Wybieraj raczej mniejsze kawałki – ich mięso będzie bardziej miękkie i delikatne. Przygotowując marynatę do karkówki pieczonej z chrzanem, czosnek przeciśnij przez praskę, a wydobędziesz z niego więcej smaku i aromatu. Natrzyj mięso i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj farsz. Warto do chrzanowego nadzienia do karkówki dodać przyprawy – wykorzystaj np. majeranek, tymianek lub pietruszkę.
Dla urozmaicenia:
Podając karkówkę pieczoną w rękawie z chrzanem z naszego przepisu na obiad, serwuj ją z ziemniakami i sosem, np. musztardowym lub chrzanowym. Koniecznie sprawdź nasz przepis na karkówkę z chrzanem i spróbuj, jak smakuje ta pieczeń.