Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

284 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

929 osób wydrukowało

Pobierz pdf

562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż karkówki zrób otwór nożem, nie przebijając tylnej ścianki.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 1

Krok 2

Przyprawa do karkówki Knorr, zioła i posiekany czosnek wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, następnie natrzyj marynatą mięso.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz. Chrzan dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połącz z miękkim masłem.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 3

Krok 4

Nadziewaj karkówkę chrzanem, aż do wykorzystania całego farszu.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 4

Krok 5

Karkówkę włóż do rękawa dołączonego do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, dodaj pozostałą marynatę i piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 °C.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno, pokrojoną w plastry.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanemKarkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Karkówka pieczona nadziewana chrzanem to ciekawy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, a także świetna alternatywa dla pieczeni schabowych. Dobrze doprawione mięso posiada ostrą nutę, głównie za sprawą dodatku chrzanu oraz czosnku. Danie powinno być przyrządzone z dobrej jakości karkówki, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd. Wybieraj raczej mniejsze kawałki – ich mięso będzie bardziej miękkie i delikatne. Przygotuj marynatę, czosnek przeciśnij przez praskę, a wydobędziesz z niego więcej smaku. Natrzyj mięso i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj farsz. Warto do chrzanowego nadzienia dodać przyprawy –  wykorzystaj np. majeranek, tymianek lub pietruszkę. Karkówkę włóż do woreczka do pieczenia, zamknij i potrząśnij. Dzięki temu marynata równomiernie otoczy mięso. Karkówka pieczona nadziewana chrzanem może być serwowana zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do kanapek. Podając ją na obiad, serwuj ją z ziemniakami i sosem, np. musztardowym lub chrzanowym. Sprawdź nasz przepis i spróbuj, jak smakuje ta pieczeń.