Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem
łatwe
627 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wzdłuż karkówki zrób otwór nożem, nie przebijając tylnej ścianki.
Krok 2
Przyprawa do karkówki Knorr, zioła i posiekany czosnek wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, następnie natrzyj marynatą mięso.
Krok 3
Przygotuj farsz. Chrzan dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połącz z miękkim masłem.
Krok 4
Nadziewaj karkówkę chrzanem, aż do wykorzystania całego farszu.
Krok 5
Karkówkę włóż do rękawa dołączonego do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, dodaj pozostałą marynatę i piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 °C.
Krok 6
Podawaj na zimno, pokrojoną w plastry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem
Karkówka pieczona nadziewana chrzanem to ciekawy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, a także świetna alternatywa dla pieczeni schabowych. Dobrze doprawione mięso posiada ostrą nutę, głównie za sprawą dodatku chrzanu oraz czosnku. Danie powinno być przyrządzone z dobrej jakości karkówki, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd. Wybieraj raczej mniejsze kawałki – ich mięso będzie bardziej miękkie i delikatne. Przygotuj marynatę, czosnek przeciśnij przez praskę, a wydobędziesz z niego więcej smaku. Natrzyj mięso i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj farsz. Warto do chrzanowego nadzienia dodać przyprawy – wykorzystaj np. majeranek, tymianek lub pietruszkę. Karkówkę włóż do woreczka do pieczenia, zamknij i potrząśnij. Dzięki temu marynata równomiernie otoczy mięso. Karkówka pieczona nadziewana chrzanem może być serwowana zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do kanapek. Podając ją na obiad, serwuj ją z ziemniakami i sosem, np. musztardowym lub chrzanowym. Sprawdź nasz przepis i spróbuj, jak smakuje ta pieczeń.