Kiszone marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 łyżeczka

4 ziarna

2 sztuki

3 ziarna

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

25 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku w około 1 litrze ciepłej wody, rozpuść sól, dodaj sok z kiszonych ogórków i miód. Zalewa powinna być ciepła nie gorąca około 30*C.

Kiszone marchewki - Krok 1

Krok 2

Marchew obierz, pokrój w plastry w około 0.5 cm grubości, umieść w słoju.

Kiszone marchewki - Krok 2

Krok 3

Imbir obierz i pokrój w plastry, ziarenka kardamonu rozkrusz. Do słoja dodaj przyprawy, ziele angielskie, gorczycę, gwiazdki anyżu, przecięte wzdłuż chili, plastry imbiru, plastry pomarańczy, kardamon, kory cynamonu, liście chrzanu lub wiśni.

Kiszone marchewki - Krok 3

Krok 4

Całość zalej zalewą. Dopilnuj aby marchew była kompletnie zanurzona. Całość przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około tydzień aż marchew się ukwasi.

Kiszone marchewki - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone marchewkiKiszone marchewki

Zapewne, jak niemal wszyscy Polacy, lubicie smak kiszonek. Jeśli tak jest, spróbujcie nieco urozmaicić swoje menu, przygotowując kiszone marchewki. Brzmi ciekawie? Z pewnością! Przekonacie się, że nawet to popularne warzywo korzeniowe doskonale smakuje w wersji ukwaszonej. Co więcej, nie musicie poświęcać zbyt wiele uwagi marchewkom. Wystarczy 20 minut, aby przygotować zalewę, a następnie odstawić gotowe słoiki w ciemne miejsce na co najmniej kilka dni. Kiszone marchewki z pewnością zaskoczą was wyjątkowym smakiem oraz wszechstronnym zastosowaniem.

Dla kogo?

Kiszone marchewki to idealna propozycja dla każdego miłośnika oryginalnych przekąsek i dodatków do potraw.

Na jaką okazję?

Marchewki sprawdzą się zawsze. Są idealnym dodatkiem do codziennych obiadów, a także nowoczesną przekąską, którą zaserwujcie podczas eleganckiego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Z nasion marchewki wytwarza się także olej, wykorzystywany szeroko w kosmetyce. Ekstrakt z tego warzywa łączy się z olejem sezamowym, który jest głównym składnikiem kremów ochronnych lub kosmetyków po opalaniu.

Dla urozmaicenia:

Marchewka jest idealnym dodatkiem do mięs. Możecie ją także podawać jako oryginalną przekąskę.