Klopsiki rybne

w sosie pomidorowym z warzywami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

1

63 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

8 łyżek

8 plastrów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 słoik

1 opakowanie

2 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

8 łyżek

4 łyżki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj rybę i osusz, następnie pokrój w drobną kosteczkę lub zmiel w maszynce do mielenia. Gotową masę rybną wymieszaj z posiekaną drobno cebulą, jajkiem, otrębami i koperkiem.

Klopsiki rybne - Krok 1

Krok 2

Uformuj małe kuleczki i podsmaż je na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni, następne przełóż do garnka.

Klopsiki rybne - Krok 2

Krok 3

Warzywa pokrój w kostkę ok. 2x2 cm, podsmaż na tej samej patelni co klopsiki do uzyskania złotego koloru.

Klopsiki rybne - Krok 3

Krok 4

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wraz z pomidorami dodaj do warzyw, następnie wlej całość i gotuj ok 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Klopsiki rybne - Krok 4

Krok 5

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Klopsiki rybne - Krok 5

Krok 6

Przygotuj surówkę: kapustę pekińską drobno poszatkuj, marchew i jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej, dodaj pora pokrojonego w kostkę oraz kukurydzę. Surówkę skrop oliwą z oliwek. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem i surówką posypane siekaną natką pietruszki.

Klopsiki rybne - Krok 6
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, miedzi, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B6, B12, folianów, wapnia, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki rybne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki rybneKlopsiki rybne

Masz ochotę na danie z dodatkiem ryby? To wspaniale! Zrób ją w całkiem innym wydaniu. Przepis na klopsiki rybne w sosie pomidorowym z warzywami, dzikim ryżem i surówką z kapusty pekińskiej to znakomita propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad.

Dla kogo? Ten przepis bez wątpienia spodoba się miłośnikom ryb w każdej postaci. Znudziły Ci się już klasyczne rybne filety? Klopsiki z mintaja to rewelacyjny sposób na odświeżenie Twojego menu. Wypróbuj je już dziś!

Na zdrowie! To proste danie dostarczy Ci dużo wartościowych składników odżywczych. Jedząc potrawę, dostarczysz sobie m.in. witaminę A (1293,1µg, czyli 161,6% RWS), a także równie cenną dla naszego organizmu witaminę C (120,4mg, czyli 161,6% RDA). Obie spełniają wiele istotnych funkcji w naszych organizmie. Witamina A znakomicie działa na stan naszej skóry. Z kolei witamina C, czyli kwas askorbinowy, przede wszystkim wspomaga pracę układu odpornościowego.

Czy wiesz, że? Mięso mintaja jest bardzo delikatne, białe oraz dość kruche. Ponadto - także bardzo uniwersalne. Można je z powodzeniem piec, dusić, gotować, smażyć oraz faszerować. Wykorzystujemy je również do przyrządzania rybnych pulpetów i zapiekanek.