Klopsiki rybne
w sosie pomidorowym z warzywami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 0 kJ / 584 Kcal | 29 % |
Tłuszcz | 20.4 g | 29 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.7 g | 14 % |
Węglowodany | 76 g | 29 % |
w tym cukry | 5.8 g | 6 % |
Błonnik | 18.1 g | - |
Białko | 25.4 g | 51 % |
Sól | 1.4 g | 23 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 806 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Umyj rybę i osusz, następnie pokrój w drobną kosteczkę lub zmiel w maszynce do mielenia. Gotową masę rybną wymieszaj z posiekaną drobno cebulą, jajkiem, otrębami i koperkiem.
- Krok 2Uformuj małe kuleczki i podsmaż je na rozgrzanej Ramie smaż jak szef kuchni, następne przełóż do garnka.
- Krok 3Warzywa pokrój w kostkę ok. 2x2 cm, podsmaż na tej samej patelni co klopsiki do uzyskania złotego koloru.
- Krok 4Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wraz z pomidorami dodaj do warzyw, następnie wlej całość i gotuj ok 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Krok 5Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Krok 6Przygotuj surówkę: kapustę pekińską drobno poszatkuj, marchew i jabłko obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej, dodaj pora pokrojonego w kostkę oraz kukurydzę. Surówkę skrop oliwą z oliwek. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem i surówką posypane siekaną natką pietruszki.
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, miedzi, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B6, B12, folianów, wapnia, ryboflawiny.
Masz ochotę na danie z dodatkiem ryby? To wspaniale! Zrób ją w całkiem innym wydaniu. Przepis na klopsiki rybne w sosie pomidorowym z warzywami, dzikim ryżem i surówką z kapusty pekińskiej to znakomita propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad.
Dla kogo? Ten przepis bez wątpienia spodoba się miłośnikom ryb w każdej postaci. Znudziły Ci się już klasyczne rybne filety? Klopsiki z mintaja to rewelacyjny sposób na odświeżenie Twojego menu. Wypróbuj je już dziś!
Na zdrowie! To proste danie dostarczy Ci dużo wartościowych składników odżywczych. Jedząc potrawę, dostarczysz sobie m.in. witaminę A (1293,1µg, czyli 161,6% RWS), a także równie cenną dla naszego organizmu witaminę C (120,4mg, czyli 161,6% RDA). Obie spełniają wiele istotnych funkcji w naszych organizmie. Witamina A znakomicie działa na stan naszej skóry. Z kolei witamina C, czyli kwas askorbinowy, przede wszystkim wspomaga pracę układu odpornościowego.
Czy wiesz, że? Mięso mintaja jest bardzo delikatne, białe oraz dość kruche. Ponadto - także bardzo uniwersalne. Można je z powodzeniem piec, dusić, gotować, smażyć oraz faszerować. Wykorzystujemy je również do przyrządzania rybnych pulpetów i zapiekanek.