Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

242

heart
1157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2787 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7034 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

1 szczypta

100 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

dip:

2 łyżki

1 łyżeczka

200 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasze jaglaną ugotuj w 200 ml wody,100 ml mleka z kostką rosołową do miękkości. Kasza może być lekko rozgotowania.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

2 jaja ugotuj na twardo obierz posiekaj nożem z grubsza. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na odrobinie oleju. Pestki dyni upraż na suchej patelni.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Surowego kalafiora posiekaj nożem powinien być mocno rozdrobniony. Posiekaj pęczek kolendry.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

W misce połącz ciepła kaszę , jajka , kalafiora pestki dyni, cebulę, mąkę, kolendrę, pieprz , curry, chili . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Z masy uformuj ma kotleciki obtocz je z wierzchu w bułce obsmaż na złoty kolor na patelni. Kotleciki podawaj z dipem czosnkowym.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 5

Krok 6

Jogurt połącz majonezem z sokiem z połówki cytryny i czosnkiem. Kotleciki podawaj z ulubioną sałatką.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Daria

    Daria , 06.06.2024

    Nie mam zielonego pojęcia jak wy to usmazylyscie... Położyłam na patelnię i po chwili smażenia , same zaczęły się rozwalać na wszystkie strony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jezierska

    Anna Jezierska , 20.02.2022

    Brodate i pyszne kotleciki ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Kokosa

    Renata Kokosa , 19.04.2018

    W smaku bardzo dobre tylko masa jest bardzo zadka i rozwala sie na patelni

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 25.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanejKotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Połączenie kalafiora i drobnej kaszy jaglanej to przepis na warzywne kotlety o idealnej strukturze. Nie szczędźcie świeżej kolendry, a smaku i aromatu również im nie zabraknie. To trafiony sposób na podanie warzyw w bardzo atrakcyjnej formie, której nie oprą się nawet wybredni smakosze.

Dla kogo?

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to jedna z tych receptur, które udowadniają, że smaczny posiłek można stworzyć z najprostszych i powszechnie dostępnych składników. To jest coś!

Na jaką okazję?

Szczyt sezonu na kalafior wypada w letnich miesiącach. Kotlety z kaszą jaglaną podane w porze obiadu na tarasie lub w ogrodzie będą smakować jeszcze lepiej. Może mały piknik w plenerze? Koniecznie z uwzględnieniem pysznego posiłku.

Czy wiesz, że?

Kalafior był jednym z warzyw, które do polskich kuchni w XVI wieku sprowadziła królowa Bona – żona Zygmunta Starego.

Dla urozmaicenia:

Jaglane kotlety z kalafiorem sprawdzą się jako wkład roślinnych burgerów.