Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

209

802 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2397 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Kaszę przesyp do garnka, wlej wodę i zagotuj. Dodaj kostkę rosołową Knorr, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy kasza wchłonie płyn. Garnek przykryj i zestaw z ognia. Po ugotowaniu kaszę wystudź.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Kalafiora oczyść, podziel na różyczki a następnie ugotuj do miękkości we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Odcedź, wystudź i rozdrobnij widelcem. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na Ramie, dodaj curry i smaż jeszcze chwilę.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

W misce połącz rozgniecionego kalafiora, kaszę oraz zeszkloną cebulę. Dodaj jajka oraz pokrojoną kolendrę i wyrób jednolitą masę – jeśli masa będzie zbyt „luźna”, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Z masy uformuj nieduże kotlety. Opanieruj je w bułce tartej a następnie smaż na rozgrzanej patelni z Ramą na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do masy posiekana papryczkę chilli.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Kokosa

    Renata Kokosa

    W smaku bardzo dobre tylko masa jest bardzo zadka i rozwala sie na patelni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanejKotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Delikatne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej są wykwintnym daniem obiadowym, a także dobrą alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych. Pierwszym krokiem do ich przygotowania jest kilkukrotne przepłukanie kaszy jaglanej – ten zabieg pozwoli zniwelować jej gorzki smak. Tak przygotowaną kaszę gotuj w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, aż wchłonie cały płyn. Umyty kalafior podziel na różyczki i ugotuj do miękkości, a następnie rozdrobnij widelcem. Do kotletów potrzebna będzie także drobno pokrojona cebula – zeszklona i doprawiona curry. Przestudzoną kaszę, kalafior oraz cebulkę przełóż do jednej miski i połącz z jajkami, które nadadzą kotletom spójną konsystencję. Jeśli uznasz, że masa nie jest wystarczająco gęsta, możesz do niej dodać odrobinę bułki tartej. Uformuj z niej kotlety, obtaczaj w bułce i smaż z obu stron. Kotlety podawaj zaraz po zdjęciu z patelni. Odpowiednim dodatkiem do tego dania będzie sałata masłowa lub roszponka, a także gotowane ziemniaki. Do dekoracji użyj świeżej kolendry. Skorzystaj z naszego przepisu na bezmięsne kotlety.