Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
łatwe
7034 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
100 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 szczypta
100 gramów
50 gramów
0.5 łyżeczki
dip:
2 łyżki
1 łyżeczka
200 mililitrów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kasze jaglaną ugotuj w 200 ml wody,100 ml mleka z kostką rosołową do miękkości. Kasza może być lekko rozgotowania.

Krok 2
2 jaja ugotuj na twardo obierz posiekaj nożem z grubsza. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na odrobinie oleju. Pestki dyni upraż na suchej patelni.

Krok 3
Surowego kalafiora posiekaj nożem powinien być mocno rozdrobniony. Posiekaj pęczek kolendry.

Krok 4
W misce połącz ciepła kaszę , jajka , kalafiora pestki dyni, cebulę, mąkę, kolendrę, pieprz , curry, chili . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w razie potrzeby dopraw odrobiną soli do smaku.

Krok 5
Z masy uformuj ma kotleciki obtocz je z wierzchu w bułce obsmaż na złoty kolor na patelni. Kotleciki podawaj z dipem czosnkowym.

Krok 6
Jogurt połącz majonezem z sokiem z połówki cytryny i czosnkiem. Kotleciki podawaj z ulubioną sałatką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Połączenie kalafiora i drobnej kaszy jaglanej to przepis na warzywne kotlety o idealnej strukturze. Nie szczędźcie świeżej kolendry, a smaku i aromatu również im nie zabraknie. To trafiony sposób na podanie warzyw w bardzo atrakcyjnej formie, której nie oprą się nawet wybredni smakosze.
Dla kogo?
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to jedna z tych receptur, które udowadniają, że smaczny posiłek można stworzyć z najprostszych i powszechnie dostępnych składników. To jest coś!
Na jaką okazję?
Szczyt sezonu na kalafior wypada w letnich miesiącach. Kotlety z kaszą jaglaną podane w porze obiadu na tarasie lub w ogrodzie będą smakować jeszcze lepiej. Może mały piknik w plenerze? Koniecznie z uwzględnieniem pysznego posiłku.
Czy wiesz, że?
Kalafior był jednym z warzyw, które do polskich kuchni w XVI wieku sprowadziła królowa Bona – żona Zygmunta Starego.
Dla urozmaicenia:
Jaglane kotlety z kalafiorem sprawdzą się jako wkład roślinnych burgerów.




































