
Składniki
300 gramów
1 litr
1 łyżka
2 ziarna
1 sztuka
0.5 sztuki
null
1 sztuka
50 gramów
500 gramów
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch namocz w wodzie ok 1 godz., odcedź
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę, boczek w paski a resztę warzyw w plastry.
Krok 3
Groch gotuj do miękkości w wodzie.
Krok 4
Przesmażaj cebulę z boczkiem przez 7 min. Dodaj warzywa i smaż jeszcze 5 min.
Krok 5
Przesmażone warzywa dodaj do gotującego się grochu, dodaj do zupy ziele angielski, majeranek i Knorr domowe smaki, gotuj do zmięknięcia warzyw.
Krok 6
Gdy warzywa dojdą wszystko zmiksuj i przetrzyj przez sito. Podawaj z groszkiem ptysiowym
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej























