Krewetki w tempurze z porem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

36

523 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1548 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

50 gramów

150 gramów

20 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

sałatka:

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

sos:

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną z gazowana wodą, w drugiej misce ubij na sztywno pianę, dodaj ją do powstałego ciasta. Ciasto dopraw do smaku solą.

Krewetki w tempurze z porem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.

Krewetki w tempurze z porem - Krok 2

Krok 3

Na gorący tłuszcz nałóż zanurzone w cieście krewetki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Gotowe krewetki ułóż na papierowym ręczniku, aby odprowadzić nadmiar tłuszczu.

Krewetki w tempurze z porem - Krok 3

Krok 4

W rondelku połącz miód z ketchupem i sokiem z cytryny, dodaj sezam. Całość gotuj, aż miód zacznie karmelizować, dodaj wtedy Ramę i dokładnie wymieszaj.

Krewetki w tempurze z porem - Krok 4

Krok 5

W misce połącz pokrojonego w kosteczkę pora, majonez, wycięte segmenty z pomarańczy i pokruszone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj. W miarę potrzeby dopraw do smaku szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny.

Krewetki w tempurze z porem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu, jeśli lubisz, możesz dodać trochę świeżo startego imbiru.

2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Michalak

    Katarzyna Michalak

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w tempurze z poremKrewetki w tempurze z porem

Masz ochotę na orientalną przekąskę? Spróbuj krewetek w tempurze z porem. Sprawisz przyjemność sobie i twoim gościom, którzy nie zapomną wyszukanego połączenia owoców morza w delikatnej panierce z aromatycznymi dipami. Wszystko przygotujesz sama, w dodatku szybko i sprawnie. Owoce morza, w tym szczególnie krewetki, stanowią interesujący dodatek do wielu dań, ale równie dobrze spisują się jako przekąski. Tym razem proponujemy przygotować krewetki w tempurze, a więc specjalnie przygotowanym cieście. Krewetki należy obficie nim otoczyć, a następnie smażyć na głębokim oleju. Taka przekąska powinna być podana z sosem oraz sałatką. Niezwykle interesujące zestawienie składników zarówno do sosu jak i sałatki sprawi, że przekąska ta stanowić będzie fantastyczną kulinarną podróż w świat dalekowschodnich zakątków świata. Sama się zdziwisz, jak niewiele trzeba, żeby była to podróż niezapomniana.