Krówkowy placek bez pieczenia z krakersami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3256

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 litra

1 opakowanie

4 opakowania

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

2 łyżki płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Ugotować budyń i wystudzić. Kasię utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodawać partiami budyń.

Krok 2

Brytfankę wyłożyć herbatnikami, na nie położyć masę budyniową, na masę znowu herbatniki i na nie masa krówkowa i przyłożyć krakersami. Krakersy posmarować dżemem.

Krok 3

Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, dla utrwalenia dodać jedną łyżkę mleka w proszku. Śmietanę posypać uprażonymi migdałami. Wstawić do lodówki.

Krok 4

Wersja masy śmietanowej wg mojej teściowej: Zamiast śmietany 30% ubij śmietanę 18% ze śnieżkami: 400 ml śmietany 18%, 2 śnieżki, 1 łyżka żelatyny, Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wystudzić. Śmietanę ubić ze śnieżkami i dodać żelatynę i wymieszać. Osobiście uważam, że wersja II jest lepsza, ale polecam do wypróbowania obie.

Krok 5

W mojej masie są dodane jeszcze posiekane drobniutko truskawki i dżem, też mam truskawkowy, żeby było do kompletu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej