Pierś z kurczaka w migdałach w sosie - w płatkach | Przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w migdałach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

5 łyżek

2 sztuki

1 pęczek

200 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Oprósz solą i pieprzem.

Krok 2

Przełóż filety do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.

Krok 3

Czosnek posiekaj w drobniutką kosteczkę, wymieszaj ze śmietaną, płatkami migdałowymi i posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj starty żółty ser. Tak przygotowanym sosem zalej filety z kurczaka i zapiecz w temperaturze 200 stopni przez ok.20-30 min.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w migdałach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Azjatycka zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej