Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

827 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1704 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

250 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj rozmrożony, odciśnięty z soku szpinak i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, całość dopraw do smaku ostra papryką. Odstaw do wystygnięcia.

Lasagne ze szpinakiem i ricottą - Krok 1

Krok 2

Na koniec szpinak wymieszaj z serem ricotta i wcześniej uprażonymi orzeszkami pinii. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Lasagne ze szpinakiem i ricottą - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej puszkę pomidorów pelati (około 400 ml) dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne, które idealnie zagęści i doprawi sos. Całość zagotuj, gorący sos wymieszaj ze śmietaną.

Lasagne ze szpinakiem i ricottą - Krok 3

Krok 4

Na dno żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu pomidorowego ułóż na nim płaty lasagne. Na makaron nałóż warstwę szpinaku przykryj makaronem i posmaruj sosem pomidorowym. Czynność powtórz dwukrotnie, tak aby lasagne miała trzy warstwy.

Lasagne ze szpinakiem i ricottą - Krok 4

Krok 5

Wierzch lasagne posmaruj pozostałym pomidorowym sosem i posyp po wierzchu tartą mozzarellą.

Lasagne ze szpinakiem i ricottą - Krok 5

Krok 6

Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia usuń folię, tak aby ser na wierzchu mógł się zapiec.

Lasagne ze szpinakiem i ricottą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Orzeszki pinii można zastąpić np. ziarnami słonecznika. Szpinak można doprawić dodatkowo szczyptą gałki muszkatołowej.

11

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    Agnieszka Nowakowska-Mazurek

    i dobrze smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kosobucka

    Jolanta Kosobucka

    Szpinaku nie jem, ale kurczaka i nalesniki ze szpinakiem zjem, przyrzadzone przez mojego syna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Oleś

    Janusz Oleś

    Jak może coś smakować ze szpinakiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Najgebaer

    Ireneusz Najgebaer

    szpinak sobie sami żryjcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Andrysiewicz

    Magdalena Andrysiewicz

    A skąd nagle suszone pomidory w produktach och nie ma

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki

    Dokładnie jak moja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Marek

    Wacław Marek

    moja najlepsza lazania to na cieście francuskim przełożona kremem adwokatowym ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katharina Pikiolek

    Katharina Pikiolek

    Jadwiga Pikiolek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Jurkiewicz

    Celina Jurkiewicz

    To lubie...!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Günther

    Renata Günther

    Juz wiem co zrobie na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Ki

    Danuta Ki

    Mniam nareszcie cos bez miesa a ładnie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szpinakiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szpinakiem i ricottąLasagne ze szpinakiem i ricottą

Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta – przyrządź na obiad lub kolację – zarówno tę uroczystą, jak i mniej zobowiązującą. Potrawa dobrze sprawdzi się też jako danie, które zapakujesz do pracy. Lasagne nabiera specyficznego smaku, dzięki dodatkowi szpinaku, sera ricotta oraz orzeszków piniowych. Liście szpinaku rozmroź (jeśli chcesz, użyj świeżego), a dla wydobycia z niego smaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię (może być suszona). Ostrą papryczkę chili pozbaw najpierw białych przerostów i pestek, które są źródłem ostrości. Orzeszki piniowe upraż, a dla urozmaicenia dodaj również orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i pestki dyni. Wierzch potrawy posyp serem, np. tartą mozzarellą. Do dekoracji użyj połówek pomidorków koktajlowych. Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta podawaj w kawałkach na talerzu, z dodatkiem na przykład sałatki z pomidorem, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulą oraz sosem winegret. Sprawdź nasz przepis na aromatyczną lasagne i przekonaj się, jak łatwo da się ją przyrządzić. Odkryj swój własny pomysł na jej podanie. Smacznego!