
Składniki
350 gramów
500 gramów
2 opakowania
0.5 opakowania
1 opakowanie
1 sztuka
250 gramów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię pokrój na kostkę.
Krok 2
Fixy Knorr wymieszaj z mlekiem. Dodaj pokrojoną dynię i całość gotuj, aż dynia zmięknie i sos zgęstnieje.
Krok 3
Do ciepłej masy dyniowej dodaj odsączoną kukurydzę oraz umyte listki szpinaku i połowę startego sera. Całość mieszaj, aż szpinak zmięknie i ser się rozpuści.
Krok 4
Wlej odrobinę masy do naczynia żaroodpornego tak, aby zakryć dno. Następnie połóż płat makaronu. Ponownie wlej masę i połóż makaron. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
Krok 5
Ostatnią warstwę masy dyniowej zasyp dokładnie pozostałym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
Krok 6
Usuń folię i piecz kolejne 20 minut.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne szpinakowa
Dynia to roślina, której wielką zaletą jest różnorodność kształtów, kolorów i smaków. Warto docenić szerokie możliwości jej zastosowania w kuchni – dobrze sprawdza się jako składnik słodkich deserów oraz ciast, przyrządzisz z niej także zupę, racuszki oraz różnego rodzaju farsze. Przygotuj lasagne szpinakową z dodatkiem dyni i sprawdź, jak dobrze smakuje w wersji wytrawnej. Pokrojone warzywo gotuj w mleku z dodatkiem przypraw do momentu, aż zmięknie, a całość będzie miała gęstą konsystencję. Dodaj kukurydzę oraz listki szpinaku – nie musisz go wcześniej osobno podsmażać, ponieważ zmięknie podczas gotowania z resztą składników. Do masy zetrzyj połowę przygotowanego wcześniej startego sera dowolnego gatunku, który po rozpuszczeniu się dodatkowo ją zagęści. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwę dyniowej masy oraz płaty makaronu. Wierzch posyp dokładnie pozostałym serem i zapiecz. Aby góra za szybko się nie zarumieniła, przykryj lasagne folią i usuń ją dopiero pod koniec pieczenia. Lasagne szpinakową podawaj z pomidorową sałatką.


































